ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Запорожската АЕЦ получи нова партида гориво на Westinghouse

29.01.2017

На Запорожската АЕЦ работят представители на компанията Westinghouse (Швеция), която доставя свежо ядрено гориво за атомните електроцентрали в Украйна

 

 

През декември миналата година поредната партида гориво бе подложена на щателна проверка, по време на която е оценявано качеството на всеки възел и на всички касети като цяло.
След проверката горивото е транспортирано до Украйна.

Вече горивото е в Запорожската АЕЦ и представители на компанията Westinghouse предават поредната партида гориво на специалистите на отдела за ядрена безопасност (ОЯБ).

За хода на работата разказва началникът на ОЯБ ОП ЗАЭС Сергей Климов:
”Горивото се произвежда в Швеция, и до днес Запорожската АЕЦ е получила 4 доставки.Процедурата за транспортиране и приемане на ядреното гориво не е проста. В изпълнението и участват огромно количество специалисти от различни подразделения на централата”.

До края на тази година се планира гориво на компанията Westinghouse (Швеция) да бъде заредено в активните зони на реакторите на енергоблокове №№1,3,4.
Това предполага модернизация на системите за вътрешно реакторен контрол (СВРК).
Като цяло самият процес на внедряване горивото изисква от специалистите на централата повишено внимание и контрол.

В рамките на диверсификацията на източниците за доставка на ядрено гориво за атомните електроцентрали на Украйна, топло-отделящи сборки (горивни касети) на Westinghouse вече се експлоатират на енергоблок №3 на Южноукрайнската АЕЦ и на пети блок на Запорожската АЕЦ.

За справка

Радиационният фон в района на Запорожската атомна електроцентрала съответства на естествените природни стойности и на 27 януари е бил 0,08 – 0.12 µSv/h.

Емисиите на радиоактивни вещества в околната среда не превишават установените допустими стойности.

Източник: http://www.atom.gov.ua/ru/press/nngc/46345-zaporojskaya_aes_poluchila_novuyu_partiyu_topliva_westinghouse/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари