ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Втори енергоблок на индийската АЕЦ „Куданкулам“, който се изгражда от руската ASE, бе изведен на 100% мощност

24.01.2017

Втори енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ за пръв път бе изведен на 100% мощност.

 

„На 22 януари през нощта, след завършване на етапа на физическите експерименти на ниво на мощност 90% и получаване на разрешение от регулиращия орган на Индия, реакторната установка на Втори енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ бе изведена на 100% от номиналното ниво на неутронна мощност. Ние стигнахме до последния етап на динамични тестове на номинално натоварване. Според графика, завършването на етапа се планира за първата декада на февруари. След това следват 72-часови изпитания с по-нататъшен преход към етапа на едногодишна гарантирана експлоатация на енергоблока“.
Това съобщи вицепрезидентът по проекти в Южна Азия на Групата компании ASE Андрей Лебедев.

Операциите по повишаване на мощността от 90% на 100% преминаха в съответствие с технологичния регламент.
Сега след извеждането на енергоблока на номинална мощност се планира провеждане на комплексни динамични изпитания в продължение на 15 денонощия.
В рамките на тестовете ще бъдат потвърдени проектните характеристики на основните системи на енергоблока и динамичната му устойчивост в отделните режими при нарушаване на нормалната експлоатация.

В момента енергоблокът се подготвя за първите тестове.

На 29 август 2016 г. Втори енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“, който се изгражда с техническото съдействие на Групата компании ASE, бе включен в енергийната система на Индия.

Началото на физическия пуск на Втори енергоблок бе на 11 май 2016 г., когато, след провеждане на всички подготвителни дейности, в реактора бе поставена първата топлоотделяща сборка (горивна касета). Общо в реактора бяха заредени 163 топлоотделящи сборки. Всички дейности се извършваха съвместно от руските и индийските специалисти в автоматичен режим, в строго съответствие с графика и спазване на нормите за безопасност. Разрешението за зареждане с гориво бе получено от индийския регулатор (AЕRB) след подробно разглеждане на всички подготвени по-рано Отчети за безопасност.

На 19 май 2016 г. зареждането на свежо гориво в реактора на Втори енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ бе успешно завършено. Дейностите бяха изпълнени в напълно автоматичен режим за интервал от по-малко от 7 денонощия – 4 денонощия по-рано от установения график. След това инспектори на МААЕ осъществиха контрола на зареждането с гориво.

На 28 юни 2016 г. бе получено разрешение за извеждане на минимално контролирано ниво на мощност от индийския регулатор AERB.

На 10 юли 2016 г. енергоблокът бе изведен на минимално контролирано ниво на мощност.

За справка

        Групата компании АSE е създадена при формиране на инженеринговото подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ чрез обединяване на четири водещи компании от отрасъла – АО  ИК „АСЕ“, АО „Атомстройекспорт“, АО„Атоменергопроект“ и АО „АТОМПРОЕКТ“.

АSE е един от лидерите в световния ядрен инженерингов бизнес, като заема повече от 30% от световния пазар за изграждане на АЕЦ.

Представителствата и оперативните офиси на АSE действат на територията на 15 държави в света. Почти 80% от поръчковия портфейл на компанията идва от проекти зад граница.

Освен това, АSE реализира проекти за строителството на обекти за третиране на радиоактивни ядрени отпадъци и отработено ядрено гориво, обекти в сферата на топлоенергетиката и оказва пълния спектър от услуги за договори за инженеринг, реализация и строителство, управление на проекти и услуги за всякакви сложни инженерни обекти. АSE разработва и активно внедрява иновационната система за управление на проекти за изграждане на сложни инженерни обекти – Multi-D, която позволява по-ефективно да се управляват параметри като бюджет, срокове, качество. Президент на компанията е Валерий Лимаренко – доктор на икономическите науки.

Източник: http://www.atomstroyexport.ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари