ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В РФ влезе в експлоатация уникално хранилище за ОЯГ от АЕЦ

24.01.2017

Предприятието на ДК “Росатом” „Горно-химический комбинат“ (ГХК, Железногорск, Красноярски край) пусна в експлоатация втория етап на уникалното, така наречено “сухо” хранилище за отработило ядрено гориво (ОЯГ) от АЕЦ.
В него бяха поставени първите касети ОЯГ от реактори
ВВЭР-1000, съобщи корпоративното издание „Вестник ГХК“.

 

 

Според публикацията, пускането му е станало в края на миналата година.

“Сухото”хранилище се охлажда с въздух – това е много по безопасна и икономически ефективна технология за съхраняване на ОЯГ, в сравнение с използваните в чужбина
Изграждането на втория етап на това хранилище бе завършено през 2015 година.
През миналата година Ростехнадзор даде разрешение в новите здания на “сухото” хранилище да се работи с ядрени материали.

 

През декември 2016 година специалистите от Изотопно-химическия завод на ГХК извършиха тестови операции по прехвърляне на отработило ядрено гориво от “мокрото”, охлаждано с вода, в “сухото” хранилище.
След това осем сборки с отработило гориво от реактори ВВЭР-1000 бяха заредени в специални кутии (пенали), които след това бяха запълнени с инертен газ и поставени в гнездото им в залата за съхраняване.
Всички системи от втория етап на “сухото” хранилище са отработили щатно, отбелязва изданието. По този начин, за първи път ОЯГ от ВВЭР-1000 е разположено за “сухо” съхраняване.

Федералното държавно унитарно предприятие „Горно-химический комбинат“ има статут на федерална ядрена организация.
ГХК е ключово предприятие на Росатом по създаване на технологичен комплекс за затваряне на ядрено-горивния цикъл на базата на иновационни технологии от ново поколение.
На ГХК за първи път в света са съсредоточени едновременно три високотехнологични постижения – съхраняване на ОЯГ от реакторите на АЕЦ, преработката му и производството на ново ядрено MOX-гориво за реактори на бързи неутрони.

Източник: http://www.sibghk.ru/attachments/article/8150/2017_01_566.pdf

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари