ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Авария по високоволтов електропровод остави спрения първи блок на Арменската АЕЦ без захранване и създаде проблеми на действащия втори енергоблок

23.01.2017

Електроснабдяването на подстанцията 110 kV и на първи енергоблок на Арменската АЕЦ бе прекъснато в събота през деня вследствие на авария на високоволтов електропровод, съобщи съветникът на премиера на Армения Шушан Сардарян.

 

“Днес в резултат на аварийно изключване на високоволтов електропровод е сработила диференциалната защита.
В резултат на това на атомната електроцентрала са били напълно обезточени подстанцията 110 kV и първи енергоблок.

В последствие заради диференциалната защита “блок – генератор – трансформатор” се е изключил блочният трансформатор, вследствие на което централата е била частично разтоварена”, каза Ш.Сардарян.

Според думите и, за ситуацията в срок до 30 минути министърът на енергийните инфраструктури и природните ресурси е докладвал на Премиера.

Ш.Сардарян съобщи, че вследствие на аварията в оперативен порядък е бил натоварен трети блок на Разданската ТЕЦ, а в съответствие с арменско-грузинското междуправителствено споразумение за доставка на електроенергия в аварийни ситуации недостигът на електроенергия е компенсиран с доставки от Грузия.
До вечерта аварията е била отстранена.

“Причината за аварията на електропровода е образувалият се лед вследствие на мразовитото време през последния месец.
Прекъсвания в снабдяването на населението с електроенергия не е имало.
Атомната електроцентрала не е била напълно натоварена. След отстраняване на аварията по електропровода, АЕЦ работи с номинално натоварване”, каза Сардарян.

Източник: http://www.apsny.ge/2017/mil/1485123414.php

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари