ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бързите реактори ще се изграждат продължително време

26.02.2017

“Росатом” отложи за неопределен срок изграждането на всички свои иновационни реактори на бързи неутрони.
След замразяването на съоръжаването на
БН-1200 е спрян и проектът за реактора БРЕСТ-300 “във връзка с икономическта ситуация в страната”. БРЕСТ-300 е един от ключовите елементи на проекта на “Росатом” за създаване на затворен ядрено-горивен цикъл.

 

 

Според данните на “Комерсант”, причината за замразяването на проекта БРЕСТ-300 е неговата растяща стойност. От държавната корпорация твърдят, че не става дума за пълно спиране на проекта.

„Росатом“ предлага за неопределен период да се отложи строителството на реактора БРЕСТ-300, един от елементите на проекта „Прорыв“ (включва проектиране и изграждане на нови бридери – ядрени реактори на бързи неутрони).
”В резултат на извършената през 2016 година приоритетизация на мероприятията е прието решение да се откажем от стартиране на инвестиционния проект БРЕСТ до момента на стабилизиране на икономическата ситуация в страната”, се казва в пояснителната записка към Федералната целева програма (ФЦП) “Ядрени енергийни технологии от ново поколение” за периода 2010-2020 година, за сметка на която се финансира проектът. Общият обем на ФЦП се свива със 17,2%, до 112,4 милиарда рубли.

„Прорыв“ трябва да стартира системата на затворения ядрено горивен цикъл – отработилото ядрено гориво (ОЯГ) след повторна преработка може отново да се използва в реакторите-размножители (бридери), използващи най-разпространения изотоп на урана – U238.
„Росатом“ е построил на Белоярската АЕЦ два опитно-промишлени бридера с натриев топлоносител — БН-600 и БН-800, планираше се строителството на комерсиалният БН-1200, но през миналата година проектът бе отлижен за неопределен срок.

 

БРЕСТ-300

с оловен топлоносител е паралелен проект на бридер с мощност 300 MW.Изграждането му бе планирано в Северск на площадката на Сибирския химически комбинат.
Там се създава демонстрационен комплекс на пълния цикъл – от производството на гориво за реакторите-размножители (бридери) до реакторната установка.
Стойността на комплекса, според източниците на “Комерсант” се определяше към 60 милиарда рубли.

В средата на декември миналата година заместник-ръководителят на “Росатом” Вячеслав Першуков съобщи, че са успели да намалят стройността на БРЕСТ-300 с 5 милиарда рубли.
Паралелно “Росатом” отмества сроковете за строителството на неговия модул за преработка на ОЯГ: планира се изграждането му да бъде синхронизирано със сроковете за съоръжаване на БРЕСТ.

 

Прорыв

Този инвестиционен проект – строителството на модула за фабрикация/рефабрикация (МФР) на уран-плутониево гориво си остава в предишните срокове (2020 година), но стойността му се намалява от 27,3 милиарда рубли до 20,75 милиарда рубли.
Намаляването ще дойде за сметка на извънбюджетни източници, като 5 милиарда бюджетни средства ще бъдат възстановени.

 

Всичко опира до финансирането

Според думите на източниците на “Коммерсант”, запознати със ситуацията, причината за замразяването на БРЕСТ е “същественото увеличаване на стойността му при запазване на предишните обеми на финансиране от бюджета”.
Отначало “Росатом” е планирал да включи разликата в собствената инвестиционна програма, но пр съгласуването на федералната целева програма (ФЦП) държавната корпорация не е представила документи за обосноваване възможността за отделяне на извънбюджетни източници.
По тази причина през 2016 година не се е работило по проекта, а “средствата в бюджета за 2016 година са били преразпределени по инициатива на самата корпорация”, казва събеседникът.

В края на декември 2016 година „Росатом“ е представил предложения за изменение на ФЦП, “изключвайки този обект от програмата”.
От министерството на икономиката съобщават, че “проектът на ФЦП се намира за разглеждане в министерството”.

От “Росатом” потвърждават, че самостоятелно са инициирали корекцията на ФЦП”: “Същността е намаляване на капиталните разходи по проектите от ФЦП, което отговаря на стратегията на корпорацията”.
В “Росатом считат, че коригирането на ФЦП не води до отказ от „Прорыва“: сега се извършва строителството на опитно-демонстрационния комплекс, изгражда се МФР.
”Ние не спираме строителството на реактора БРЕСТ, а го оптимизираме, синхронизирайки го със сроковете за изграждане на други обекти”, твърдят от държавната корпорация.

По оценка на главния редактор на независимото издание AtomInfo.Ru Александр Уваров, замразяването на проекта БРЕСТ-300“ е било очаквано на фона на ситуацията в страната”.
Той добави, че такива глобални проекти често постигат пълна реализация, преминавайки през временно намаляване на интереса.
Все пак “Росатом” еднозначно ще се върне към този проект “защото в него са вложени много пари”, въпреки че за конкретни срокове “да се говори на този етап е сложно”.

Източник: http://www.kommersant.ru/doc/3193623

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари