ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ТВЕЛ излиза на европейския пазар на титанова (Ti) продукция – прес-съобщение

20.01.2017

Горивната компания на руската държавна корпорация „Росатом“ – ТВЕЛ, излиза на европейския пазар на титанова продукция.

 

В резултат на съвместната работа на ТВЕЛ и Чепецкия механически завод (ЧМЗ), който също е част от „Росатом“, бе подписан петгодишен договор с европейски дистрибутор на титанова продукция за доставка на голяма партида титанов прокат.
Общата сума на договора в рубли е над 2 милиарда.

 

За периода на действие на договора се планира доставката на европейския пазар на повече от 1000 тона различни титанови изделия, произведени от ЧМЗ.
Според условията на договора, обемът на доставка на продукцията ежегодно ще нараства, като пикът й ще бъде през 2021 г.
Първата партида титанов прокат ще бъде доставена на европейския партньор през първата четвърт на настоящата година.

„Утвърденият график на доставките „с нарастване“ ще позволи на предприятието планомерно да увеличава производството на продукция, като разширява действащото производство“, уточни генералният директор на Чепецкия механически завод Константин Вергазов.

„Това е първият голям договор на ТВЕЛ за доставка на титанова продукция с чуждестранен партньор.
Действащите договори с индийски, сингапурски и американски компании бяха в рамките на 10-20 тона.
Европейският дистрибутор взе решение за такъв мащабен проект след серия успешни доставки от страна на ЧМЗ на опитни партиди през миналата година“, подчерта Вергазов.

 

 

 

Титановата продукция на завода е предназначена за различни сегменти на индустрията в това число на самолетостроенето и автомобилостроенето.

За справка

АО  „ТВЕЛ“ е създадена на 12 септември 1996 г. с Указ на президента на Русия и влиза в състава на държавната корпорация „Росатом“.
ТВЕЛ включва предприятия за производство на ядрено гориво, конверсия и обогатяване на уран и производство на газови центрофуги.
Компанията включва в състава си и научно-изследователски и конструкторски организации. 
ТВЕЛ е единствен доставчик на ядрено гориво за руските АЕЦ.
ТВЕЛ осигурява ядрено гориво за 78 енергийни реактора в 15 държави, за изследователски реактори в 8 страни и за транспортните реактори на руския ядрен флот.
Всеки шести енергиен реактор в света работи с гориво, произведено от ТВЕЛ. www.tvel.ru

АО „Чепецки механически завод“ (гр. Глазов, Република Удмуртия) произвежда материали за топлоотделящи сборки, продукция от природен уран за предприятията от ядрената енергетика и за химическия, нефтогазовия и медицинския отрасли на промишлеността.
АО ЧМЗ е единственият в Русия и един от трите в света производители на изделия от циркон и неговите сплави. Влиза в състава на горивната компания на руската държавна корпорация „Росатом“ – ТВЕЛ. www.chmz.net

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари