ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия – Федералният конституционен съд потвърди компенсациите за преждевременното спиране на АЕЦ

13.01.2017

Федералният конституционен съд на Германия в Карлсруе – висшата инстанция в страната, потвърди изплащането на компенсации на германския концерн RWE и на шведския Vattenfall заради решението на германското правителство да закрие предсрочно АЕЦ в страната след аварията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 година. На третия концерн E.ON съдът отказа компенсация.

 

След аварията в японската АЕЦ, под натиска на общественото мнение, 8 от 17 германски АЕЦ бяха спрени, а през 2015 година бе изведена от експлоатация АЕЦ „Графенрайнфелд“. Според плана, останалите АЕЦ ще бъдат затворени през 2018 г., 2020 г. и 2022 г.

Според оценката на енергийните концерни, правителственото решение е станало причина за колосални икономически загуби. Конкретна сума за финансовите компенсации никога не е била назовавана, но според оценки може да става дума за 19 милиарда евро, съобщава Deutsche Welle.

Делът на електроенергията, изработвана от централите до тяхното затваряне е била 23-25% от общото производство в страната – колкото и в САЩ.

Според решението на съда до края на юни 2018 г. правителството на Германия трябва да разработи съответния механизъм за компенсации.
Според агенция DPA решението не означава незабавно изплащане на компенсации, но то създава необходимата база да се поиска финансово обезщетение за загубите по извънсъдебен път или да се подадат нови искове.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2017/01/11/71560

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари