ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – социологическо проучване – 57% не подкрепят развитието на ядрената енергетика

27.03.2012

По-голямата част от американците не подкрепят развитието на ядрената енергетика в страната. Такива са изводите от национално социологическо проучване, направено в началото на март от Института за гражданското общество в САЩ.

Според проучването 57% от гражданите на САЩ не подкрепят развитието на ядрената енергетика, като 51% подкрепят идеята за мораториум върху строителството на нави реактори в страната. Също почти две трети (65%) от американците са против построяването на нови реактори на по-малко от 50 мили (80 km) от селищата, в които живеят.

Повече от три четвърти от американците (77%) подкрепят използването на ВЕИ, като енергията на вятъра и слънцето, и повишаване на енергийната ефективност, като алтернативи на строежа на нови реактори. Също 77% считат, че правителството не трябва да дава държавни гаранции по кредитите за построяване на нови ядрени енергоблокове.

Интересно е също, че по данни от изследването американците са станали по осведомени за реалните проблеми на ядрената енергетика в САЩ и са започнали по-малко да вярват на рекламните изявления от страна на ядрената промишленост.

61% от запитаните са заявили, че не подкрепят ядрената енергетика поради информациите за спиране на реактори в САЩ през 2011-2012  година, предизвикани от  природни катастрофи, повреди на оборудването и изтичане на радиация.

Източник: Bellona.ru

27.03.2012

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари