ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Tesla започна производството на литиево-йонни акумулатори в своята Гигафабрика

15.01.2017

В началото на седмицата компанията Tesla Motors съобщи в своя блог за старта на производството на литиево-йонни батерии в новата си фабрика, която те сами наричат Gigafactory.
При производството на батериите помощ оказва японската компания Panasonic, която е традиционен партньор на производителя на електромобили.

По-рано Panasonic съобщи за инвестиции от 853 милиона долара в проекта за слънчеви панели Solar Roof, с производството на които също се занимава компанията на Илон Мъск.

Гигафабриката ще произвежда акумулаторни батерии за последния електромобил на компанията Model 3.
През второто тримесечие започва производството им, а през 2018 година Tesla и Panasonic планират да достигнат обем на еквивалентно производство – 35 GW/година.

Посочената стойност, според представителите на компанията, съответства на половината от производството на акумулатори в света.
В производството ще бъдат пряко заети 6500 души, а косвено ще бъдат създадени още 20-30 хиляди работни места.

Батериите, произвеждани в Гигафабриката, ще се събират от отделни клетки, съвместна разработка на Tesla и Panasonic — високоефективния акумулатор 2170.

 

Производителите определят избрания формфактор като оптимален в съотношението цена и капацитет.
Същевременно акумулаторът 2170 ще бъде универсален както при производството на батерии за електромобили, така и като елемент от захранването на други устройства.

Например клетките 2170 ще се използват в Powerpack и Powerwall – устройства производство на Tesla Motors, които са пригодни за натрупване и съхраняване на електроенергия в домовете, както и за неголеми предприятия.
Тези системи за акумулиране на енергия също се разглеждат като спомагателни устройства за панелите Solar Roof.

 

По идеята на авторите, концентрацията на производството на едно място и значителното повишаване на автоматизацията на процесите ще позволят сериозно да се намали себестойността на произвежданите акумулатори и, като следствие, да се намали крайната цена на електромобилите Tesla.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2017/tesla-nachala-proizvodstvo-litii-ionnykh-akkumulyatorov-na-svoei-gigafabrike?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Tags:

One Response to Tesla започна производството на литиево-йонни акумулатори в своята Гигафабрика

  1. Красимир Христов on 19.01.2017 at 16:26

    Една интересна статия „Как технологиите за съхраняване на електроенергията ще изменят света“ – http://www.rbc.ru/newspaper/2017/01/19/587e404e9a7947208a047c9d

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари