ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Филипините подкрепят възобновяемата енергия. Чехия ще помага.

26.03.2012

АЕЦ “Батаан”, от която държавата иска да направи ядрен мавзолей

Снимка boingboing.net

Филипините слагат край на ядрената енергетика.

След събитията във Фукушима, държавата реши да прекрати проекта за изграждане на АЕЦ, която се изгражда повече от 30 години.

Правителството започва да насърчава развитието на възобновяеми енергийни източници. Има възможност в този процес да се включат чешки енергийни фирми.

В метрополиса на филипинската столица Манила живеят над 11 милиона души, което предполага голяма енергийна консумация. Затова на 60 километра се строи атомната електроцентрала “Bataan”.

„Строителството започна през 1977 година. Благодарение на аварията в американската ядрена електроцентрала Three Mile Island, изграждането  беше спряно за 1,5 години. След това отново продължи строителството до средата на 80- години „, казва Delà Rosa Alumanda –  директор на  Филипинския Институт за ядрена изследвания и продължава – “Но през 1986 година дойде Чернобил. Тогава правителството взе решение за замразяване на проекта, който беше почти готов”.

През 2009 година правителството започна да обсъжда възможността такава скъпа инвестиция (над 2 милиарда долара) да бъде довършена.

Но в 2011 година аварията във Фукушима сложи окончателен край на проекта.

“Правителството подкрепя енергията от възобновяеми източници”, казва Delà Rosa. Това е възможност за много компании. Включително чешки.

“Те са богати с източници на вода за производство на електроенергия. Това е един от приоритетите. Филипините също приеха специален закон за насърчаване на възобновяемата енергия”, – казва председателят на Чешкият хидроенергиен консорциум Crea Břetislav Skacel.

Дали Манила ще получава електроенергия от ВЕЦ не се знае, но е сигурно, че тя няма да бъде от АЕЦ “Bataan.

Планира се централата да се превърне в музей на ядрената енергетика.

Източник: http://atominfo.cz/?p=4067

26.03.2012

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари