ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На шести блок на НВАЕЦ бе предадена за редовна експлоатация системата за представяне на параметрите за безопасност на РУ

26.12.2016

В Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ след успешно преминаване на опитната експлоатация, извършена от специалистите от „Русатом – Автоматизирани системи за управление“, бе предадена в промишлена експлоатация Системата за представяне (визуализация) на параметрите за безопасност (СППБ) на реакторната установка.

 

Тя позволява да се повиши нивото на безопасност на експлоатацията на АЕЦ чрез своевременно откриване на заплахата от нарушаване на условията за цялост на бариерите за безопасност и осигурява информационна подкрепа за оперативния персонал при вземане на решения за управление при надпроектни аварии.

За справка

Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ е първият в света иновационен енергоблок от поколение „3 плюс“, който има подобрени техническо-икономически показатели, които осигуряват абсолютна безопасност при експлоатация и напълно съответства на постфукушимските изисквания на МААЕ.
Особеността на такива комплекси е наличието на така наречените пасивни системи за безопасност.
Реакторът ВВЕР-1200 е снабден с допълнителни системи за безопасност, които действат без човешка намеса и блокират развитието на извънщатни ситуации.

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2016/12/23/71163

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари