ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Слънчевите панели на покривите могат да осигурят 25% от необходимата електроенергия

25.12.2016

Всеки ден слънцето изпраща на Земята 10 пъти повече енергия, отколкото се използва.
Но човечеството засега не се е научило да я улавя и обработва – то днес се намира в самото начало на пътя за усвояване на слънчевата енергия.

Съгласно данните на изследователския институт National Renewable Energy Laboratory (NREL), около 25% от необходимата на САЩ електроенергия може да бъде осигурена с помощта на слънчеви панели монтирани на покривите на сградите.

 

 

Действително, слънчевите панели на покривите си остават най-привлекателния вариант за тези, които са решили да преминат на използване енергията на Слънцето.
Но възниква въпросът за мащаба на приложение на тази технология: по какъв начин много сгради (домове) да могат да получават енергия по този начин?

Възможността за поставяне слънчеви панели на покрива на сградата зависи от много фактори, но главните са – продължителността на слънчевото греене в региона и количеството слънчева светлина, която може безпрепятствено да попада на покрива.
От NREL са направили анализ, какъв процент от домовете в САЩ са пригодни за тази цел. Те са стигнали до извода, че като цяло на такива покриви ще могат да се инсталират общо 1118 GW слънчеви генериращи мощности

 

Така или иначе, проблемите с внедряването на слънчевите панели на практика си остават. Това е свързано с икономически и технологични фактори.
Цената им продължава да пада, което, според прогнозите на аналитиците, ще доведе до отпадане на някои играчи от пазара.
За да могат компаниите да получат положителен икономически ефект, учените продължават да работят за намаляване на стойността на технологията за създаване на панелите.

Темата за слънчевата енергетика, независимо от всичко, си остава популярна – Илон Маск и неговата SolarCity имат неизменен успех в мрежата. А през октомври тази година компанията е представила слънчеви панели направени като керемиди.

Източник: http://econet.ru/articles/145090-solnechnye-paneli-na-kryshah-obespechat-ssha-25-neobhodimogo-elektrichestva

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари