ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Билл Гейтс и приятели са готови да поразвържат кесиите си за “зелената” енергетика

17.12.2016

Десет от най-богатите хора на света са готови да отделят един милиард долара за създаване на инвестиционен фонд за финансиране на “зелената” енергетика.
Сред инвеститорите са Билл Гейтс и други известни бизнесмени.

За създаването на фонда бе съобщено на 11 декември.
Задачата на фонда, който е наречен Breakthrough Energy Ventures, както съобщава Bloomberg, е да стимулира внедряването на иновационни и даже рисковани проекти, позволяващи бързо да се увеличи производството на екологично-чиста електроенергия и да се намали обемът на емисиите от парникови газове.

Сред инвеститорите, готови да участват в проекта, наред с Билл Гейтс са: Джефф Безос – основател и генерален директор на Amazon, Ричард Бренсон – основател на Virgin Group, Джек Ма – ръководител на Alibaba Group, Джон Арнолд – милиардер, търговец на природен газ, принц Ал-Валид бин Талал – основател на Kingdom Holding.

Задължението да финансират за своя сметка “зелени” проекти тези най-богати инвеститори поеха сами още през миналата година.
Сега създаването на инвестиционния фонд представлява първата реална стъпка за реализиране на задачата, която са си поставили.

 

“За мен да работя с такива партньори и да разчитам на мощната база на държавните инвестиции в областта на фундаменталните изследвания е голяма чест.
Нашата цел е да съдействаме за създаване на компании, които да помогнат за осигуряване на следващото поколение с надеждна, достъпна и свободна от емисии електроенергия”, заяви на церемонията по подписване на споразумението Билл Гейтс.

Гейтс, който е съучредител на корпорацията Microsoft, през цялата минала година се занимаваше с пропагандиране на постиженията в областта на производството на “зелена” енергия.
Той твърди, че съществуващите сега “чисти” технологии за производство на електроенергия не са достатъчни. Слънчевите електроцентрали, ядрената енергетика и ВяЕЦ са твърде малко за да се затвори темата за глобалното затопляне в близкото бъдеще.
Единственият начин да се спре глобалното затопляне е да се намери източник на енергия, който да не произвежда парникови газове.

Билл Гейтс лично е подкрепял радикални започващи (start-up) енергийни проекти и е призовавал други богати хора да последват примера му.
Между другото, екологично чистата енергия бе една от най-популярните теми за инвестиране на рисков капитал преди няколко години, но много от тези инвестиции не се оправдаха, не се получи очакваният резултат от предлаганите разработки.

“Недостигът на рисково финансиране в екологично-чисти енергийни технологии заплашва със смърт този нов отрасъл от промишлеността, защото авторите на перспективни идеи не могат да намерят пари за реализирането им”, подчертава Джон Арнолд, показвайки сериозността на намеренията си.

Още подробности на:  http://nag.ru/news/newsline/30707/bill-geyts-sotovarischi-gotovyi-potratitsya-na-zel-nuyu-energetiku.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари