ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Москва се проведе конференция на Ядреното общество на Русия

17.12.2016

В четвъртък и петък (15 и 16 декември) се проведе ежегодната конференция на Ядреното общество на Русия (Nuclear society of Russia).

 

Учени, експерти от Курчатовския институт и ДК Росатом, а също така еколози и представители на международни организации се събраха на срещата, посветена на 70-годишнината от стартирането на знаменития ядрен реактор Ф-1, първият в Евразия.

Преоценка на това събитие не е възможно да се направи – работата в свръхтежките условия на войната имаше стойност не само за науката, но и за цивилизацията.

 

Михаил Ковалчук, президент на НИЦ «Курчатовский институт»:
“Създаването на реактора Ф-1 направи Русия ядрена държава. И по този начин бе възстановен паритета – не стана така, че само една държава да притежава ядрено оръжие. Този паритет ни осигури мирно съществуване за дълго време, много десетилетия”.

В петък участниците в конференцията обсъдиха въпросите за развитието на съвременната наука – перспективите за развитие на ядрената медицина и принципно нови природно съобразни технологии, които не нанасят вреда на околната среда.

Вижте видеото: http://5-tv.ru/news/113141/

Б.Р. – При едно от посещенията си в Москва имах възможност да разгледам този уникален ядрен реактор (Ф-1), който е разположен в двора на Курчатовския институт.
Сега сградата изглежда така

През времето на изграждането му, преди 1946 година там е било голо картофено поле в района на село Щукино.
Строителството се е извършвало в голяма палатка, изключително на ръка, без никаква сериозна механизация.

 

Самият реактор е бил иззидан от графитни тухли. Проектът е бил уточняван в движение, като са пробвани няколко варианта.
В последствие е била построена и сградата, която е изглеждала така

 

Сега реакторът е изцяло запазен и представлява добре уреден музей. Организираните посещения стават по предварителна заявка.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари