ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Руски учени разработват луноход с ядрен източник на енергия

17.12.2016

Институтът за космически изследвания на РАН и Московският държавен технически университет „Бауман“ разработват концепция за три типа луноходи, включително и „тежка“ машина с ядрен енергиен източник.

 

 

„Тежкият“ луноход с тегло 550-750 кг е предназначен за изследвания на приполярните райони на Луната.
Заедно със слънчевите батерии се планира в лунохода да бъде поставен и ядрен източник на електроенергия (РИТЕГ – радиоизотопен термоелектрически генератор), което ще позволи на машината да измине до 400 км, в това число и на сянка.

По принцип РИТЕГ се слагат в космически апарати, които се отдалечават от слънцето – например „Вояджър“. Благодарение на тях апаратите могат да работят и без слънчева светлина.

В лунохода ще бъде поместена до 70 кг научна апаратура, бормашина, която може да взима проби от дълбочина до 1,5 м, както и 16 малки станции за изучаване на реголита и сеизмичната активност.

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2016/12/15/70910

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари