ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания изгражда най-голямото в света криогенно хранилище на енергия

25.12.2016

В околностите на Манчестер ще бъде построено най-голямото в света криогенно хранилище на енергия.
То ще може да осигури за 6 часа целия град с електроенергия, заявява компанията
Highview Power Storage.

 

Един от главните проблеми на ВЕИ като слънцето и вятъра е този – да се намери също толкова чист начин за съхраняване на излишната електроенергия, която да се използва когато няма вятър или слънцето се е скрило зад облаците.

Криогенната технология има редица предимства пред акумулаторите и ПАВЕЦ.
Принципът на действие се основава на използване на електроенергия за охлаждане на въздуха до течно състояние, който после се съхранява в големи изолирани цистерни.
Когато е необходима електроенергия, втечненият въздух се нагрява и отново преминава в газообразно състояние с достатъчно налягане, което върти турбините за производство на електроенергия.

Криогенното хранилище не изисква токсични или редки материали и не е ограничено географски, както помпено-акумулиращите ВЕЦ.
Освен това, оборудването му не излиза много скъпо, което не може да е каже за акумулаторите, а компонентите му са с дълъг срок на експлоатация, което намалява технологичните рискове.

Срокът за въвеждане в експлоатация на централата GigaPlant още не е определен, но компанията вече е поръчала 4 огромни инсталации за втечнен въздух, 2 цистерни по 7700 тона всяка и 8 турбогенератора по 25MW.
По този начин, мощността на бъдещата електроцентрала ще възлиза на 200 MW, съобщава Seeker.

Първата пилотна електроцентрала Highview Power Storage е построила в Британия през 2011 година, която е работила до 2014 година. Мощността и е била 360 kW.
През същата година компанията е получила финансиране за изграждане на нова полупромишлена (не комерсиална) централа с мощност 5 MW, която трябва да влезе в експлоатация през следващата година.

Руският вариант

Нов начин за съхраняване на електроенергията са разработили учените от МТИ.
Те са използвали метал-органични структури, за да създадат токопроводяща гъба с голяма активна площ и висока скорост на зареждане.
Възможно е след време подобни суперкондензатори да изместят от пазара съвременните акумулатори.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2016/britaniya-stroit-samoe-bolshoe-v-mire-kriogennoe-khranilishche-energii?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари