ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АО „Атомстройэкспорт“ получи днес пълната сума от НЕК ЕАД по арбитражното решение за АЕЦ „Белене“

09.12.2016

На 9 декември 2016 г. Националната електрическа компания на България (НЕК ЕАД) напълно погаси задълженията си към руската АО „Атомстройэкспорт“ (АСЭ) в рамките на изпълнение на решението на Арбитражния съд при Международната търговска палата в Женева по проекта АЕЦ „Белене“.

 

Руската страна е удовлетворена от изпълненото задължение на НЕК ЕАД по изплащане на дълга в пълния обем и в срок, установен в рамките на споразумението за регулиране на отношенията, подписано между НЕК ЕАД и АО „ Атомстройэкспорт “ на 26 октомври 2016 г.

С обявяването на решението на Арбитражния съд през юни 2016 г. беше установен конструктивен диалог между руската и българската страна и бяха взети всички необходими мерки за намиране на оптимален вариант за възможно най-бързо изпълнение на арбитражното решение.

„През цялото време след арбитражното решение българската страна демонстрираше отговорен подход към решаването на въпроса и се доказа като надежден делови партньор. Между Русия и България има дългогодишно успешно сътрудничество в областта на ядрената енергетика и регулирането на отношенията в рамките на решението на Арбитражния съд за АЕЦ „Белене“ откри нови перспективи за реализация на бъдещи съвместни проекти“, отбеляза първият заместник генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров.

В съответствие с Решението, взето на 14 юни 2016 г. от Арбитражния съд при Международната търговска палата в Женева, дължимата от НЕК ЕАД сума към АО „ Атомстройэкспорт “ възлиза на 601 617 133 евро.

Източник: Департамент по комуникации на „Росатом“

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари