ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В радио-химичния завод на ПО «Маяк» започна преработването на ОЯГ от ядрени подводници

29.11.2016

 Държавната корпорация «Росатом» в рамките на целевата програма “Ядрена и радиационна безопсност-2” планира до 2020 година да утилизира всички снети от отчет плавателни съдове за техническо обслужване и плавателните бази на ядрения флот.

На този глобален проблем беше отделено особено място на VIII регионален обществен форум-диалог “70 години руски атом. Националният интерес, екология, безопасност”, който се проведе през 2015 година в Челябинск.
Тогава Сергей Кириенко констатира, че Росатом завършва утилизацията на снетите от отчет подводници. Сред важните проекти е “работата с ядреното съветско наследство”. както Сергей Кириенко нарече създадените на ПО «Маяк» технологии и оборудване за преработване на уран-берилиевото гориво от атомните подводници по проекта 705 «Лира».

На първи ноември 2016 година, след реконструкция и модернизация на радио-химичния завод, бе пусната в експлоатация третата технологична линия за преработване на ОЯГ. Тя получи разширени възможности, които позволяват да се преработва ОЯГ от ВВЭР-1000 и ОЯТ в кутии (пенали).
Това бе знаково събитие не само за предприятието, но и за целия ядрен отрасъл на Русия.

Подготовката за преработка на уран-берилиево гориво на Трета технологична линия е продължила около 5 години, което включва не само глобална работа по модернизация на оборудването, но и разработване на уникална технология за преработка на ОЯГ, втвърдяване на РАО, създаване на уникално техническо осигуряване на всички технологични процеси.

“Само надеждното определяне на количеството на берилий в технологичните среди и в полученото високо-активно стъкло може да гарантира високи екологични показатели на процеса за преработка и изключително високи показатели за безопасност на остъклените РАО за стотици и хиляди години напред”, отбелязва Евгений Макаров, директор на радио-химичния завод.

Сега третата технологична линия е универсална.
Тя ще може да преработва не само “класическото” гориво от реакторите ВВЭР-440 на руските и чуждестранните АЕЦ, което много години вземаше за регенерация «Маяк», а сега също и големогабаритни сборки от реакторите ВВЭР-1000 и много други видове ОЯГ.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-153639?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари