ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Съдбата на проекта АЕЦ “Белене” – БНР – Интервю на Юлияна Корнажева със Станислав Георгиев

28.11.2016

 

 

 

Най-малко година-две ще са необходими за възобновяване на работата по АЕЦ „Белене“, дори да бъде намерен инвеститор за проекта.
Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ изпълнителният секретар на “Булатом“ Станислав Георгиев.

Процесът ще се затрудни и от политическата ситуация в страната.
От държавните ни ръководители чуваме, че има поне две оферти от частен инвеститор за АЕЦ „Белене“.
Г-н Румен Овчаров спомена за една от тях в неделя. Чували сме, освен това, за предложение от американски финансов консорциум.

За мен лично новината за EDF е по-приемлива, просто защото това е EDF – еквивалентът на НЕК във Франция, който оперира 54 блока. Имаме едно много стабилно финансово положение на тази фирма. Това е инвеститор с дългосрочни възможности за инвестиране. Това е отлична възможност, стига това да е реалност!

Георгиев изтъкна, че появата на сериозен частен инвеститор би разрешила трудностите за проекта „Белене“, свързани нестабилност на политическо ниво.
Причините управляващите да не говорят за двете предложения са свързани и с неяснотата на статута на българското оборудване в Русия, изтъкна той.

В момента трима бивши министри са разследвани от прокуратурата за нанесени щети на държавата. Обаче, ако трябва сега да купим това оборудване, то ще струва два-три пъти по-скъпо. Може би ще се стигне един ден, политиката е много странно нещо, да не употребявам друга фраза, когато някой ще се сети да търси отговорност на тези, които са спрели проекта.

Георгиев припомни, че остават две седмици, в които страната трябва да се разплати с руския производител, за да избегне плащането на наказателни лихви.

Строителството на една атомна електроцентрала трябва да се сложи в друга рамка. Ето сега имаме политическа нестабилност и нещата, най-вероятно, отново ще се стопират. Кога ще се върнем отново към реалното осъществяване на АЕЦ „Белене“ – един Господ знае. Избори догодина и т.н и т.н…. вижданията на новото правителство. Строителството на АЕЦ „Белене“ трябва да се сложи на друга основа – или с едно приемане от страна на парламента, което не подлежи на обсъждане от следващото правителство, или приватизационна процедура – тогава държавата няма да се меси в работата на отделна частна компания, която ще осъществява този проект. Има начини, въпрос на желание е!

Най-малко година-две ще са необходими за възобновяване на работата по АЕЦ „Белене“, дори да бъде намерен инвеститор за проекта, изтъкна изпълнителният секретар на „Булатом“, според когото цената на тока от централата няма да бъде скъп, а такава, каквато диктува свободният пазар на енергийната борса.

Интервюто на Юлияна Корнажева със Станислав Георгиев можете да чуете от звуковия файл: http://bnr.bg/horizont/post/100765636/izpalnitelniat-sekretar-na-bulatom-ima-2-oferti-za-chasten-investitor-za-aec-belene

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари