ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Швейцария – Референдумът отхвърли предсрочното затваряне на атомните електроцентрали

28.11.2016

Вчера жителите на Швейцария на референдум отхвърлиха искането за ограничаване срока за експлоатация на атомните електроцентрали на 45 години.
Общите резултати са около 55 процента „против“ при 45 на сто „за“ от кантоните и полукантоните , съобщи общественото радио и телевизия (RTS).

 

“Атомните електроцентрали ще функционират до тогава, до когато е възможно. Инициативата на партията на зелените за пълното им спиране до 2019 година е отхвърлена на референдума от болшинството контони и полукантони”, отбелязва RTS.

Ако предложението на партията на “зелените” бе прието, страната трябва да се откаже от ядрената енергетика още през 2029 година.
Трите най-стари АЕЦ от петте намиращи се сега в експлоатация – първата още през следващата година, още една през 2014 година и последната през 2029-та.

Сега тези пет атомни електроцентрали произвеждат около 40% от електроенергията в страната.

“Ако трябва да говорим конкретно, това означаваше, че през 2017 година щяхме да се лишим от 1/3 от енергията генерирана от АЕЦ. А това е средната годишна консумация на електроенергия от половината домакинства в Швейцария”, коментира Дидьо Брукхалтер – член на Федералния съвет на Швейцария.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари