ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Продават недовършена АЕЦ на цената на земята под нея

28.11.2016

За изграждането на АЕЦ край град Холивуд в Алабама, администрацията на щата вече е похарчила около 5 милиарда долара, но накрая се предаде.

  Bellefonte Nuclear Power Plant in Hollywood, Alabama

Недостроената централа “Belefonte” е извадена на търг. Началната ставка от 36,4 милиона долара е нищожна спрямо изразходваните досега суми.
На практика – това е стойността на земята за площадката на централата от 140 декара на брега на река Тенеси.
Вече построените два енергоблока се предлагат безплатно, като бонус.

Строителството на два от четирите планирани енергоблока е започнало през 1973 година, когато нуждите от електроенергия са нараствали година след година.

После нуждите от електроенергия са спрели да растат, строителството е започнало да боксува, окончателната стойност от 8 милиарда долара инвеститорът “Управлението на долината на Тенеси” е счело за неприемлива.

Вече са се появили и първите кандидати. Сред тях е и компанията Phoenix Energy от Невада, която предлага 38 милиона долара.
Кметът на Холивуд Франк Дюк, работил някога на строителството на централата, се надява, че купувачът, независимо от необходимостта да бъде подменена част от остарялото през това време оборудване, ще успее да завърши строителството, което ще даде на града така необходимите работни места.

Подробности на: https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2016/09/12/for-sale-5-billion-non-working-nuclear-power-plant-as-is/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари