ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Белене” – ЗАО «Атомстройэкспорт» – Атанас Тасев (Булатом)

22.03.2012

ЗАО «Атомстройэкспорт» (АСЭ) планира да прекрати работата на площадката на АЕЦ “Белене”. Въпреки всичко, компанията се стреми да реализира проекта. За това съобщи представителя на АСЭ Ольга Цылева. “Ние изпълняваме всичките си задължения по проекта, въпреки неопределеността на българската позиция”, – каза тя и продължи “Неопределеното отношение на българското правителство към бъдещата АЕЦ “Белене” ни принуждава да спрем всичките дейности по проекта, въпреки, че продължаваме да го подкрепяме”.

Тя подчерта, че руската компания е принудена да прави разходи по поддържането на площадката и за техническия персонал, работещ там. Цылева заяви също, че компанията съкращава броят на своите работници на площадката на АЕЦ “Белене”

Атанас Тасев, професор, експерт по енергетика от “Български атомен форум (Булатом)”:

Атомстройэкспорт изпълнява всички свой задължения – и това е най-важното. По повод преместването на реактора, произведен за АЕЦ “Белене” на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, ще приведа мнението на нашите експерти, което се заключава в това, че само теоретично е възможно това да се направи, но това означава отлагане на сроковете -  необходимо е време за проектиране, сертификация на площадката и т.н.

Ако днес се вземе решение да се премести реакторът от Белене на площадката край Козкодуй, този блок ще стане след минимум 12 години. Това е написано в официален доклад на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), в който се казва, че процедурите по сертифициране на площадката ще отнемат минимум 5 години. А сега директорът на АЕЦ “Козлодуй” също съобщи цифрата – 12 години.

Тоест, преместването реактора на площадката на  АЕЦ “Козлодуй” не трябва да се обосновава с никакви икономически показатели, това е безсмислено.

След като се отказахме от стария проект и продадохме чешкия реактор на Калининската АЕЦ, се наложи напълно да разрушим старото здание до основи.

Преместването на проекта на площадката на АЕЦ “Козлодуй” – това означава все едно да започне всичко от начало: да се строи здание, да се отливат основи и всичко останало. За това ще отидат 12 години.

По нашето законодателство, което се подчинява на европейското, даже и да би се върнал Тодор Живков (у нас всичко е в ръцете на един човек – това не е парламентарна република, не е парламентарна демокрация), то все едно ще трябват минимум 5 години, защото Европейското законодателство в областта на ядрената безопасност е много сериозно.

“Уестингхаус” със своя проект за енергоблок с ядрен реактор АР-1000  ще може да получи лиценз на територията на ЕС минимум след 5 години, поради много строгите критерии.

Като добавите още няколко години в бюрократични процедури и след това строителство, в крайна сметка се получават 12 години, ако искаме да реализираме такъв проект на площадката на АЕЦ “Козлодуй”.

Има разлика между изискванията на експертите и изискванията на политиците. Политиците много силно коригират експертните знания, като тогава се появява политически уклон. В условията на демокрацията за да се разбере къде е истината, трябва да се изслушат и политиците и експертите, но по-скоро , истината ще бъде на страната на експертите.

А политиците – това са велики хора, те гледат далече напред, като изкривяват реалните данни, които съществуват към днешния ден.

Също считам, че АСЭ недостатъчно контактуваше с българската общественост. Атомстройэкспорт работеше професионално от гледна точка на строителството на АЕЦ, но не отчете това, че в България, която е член на ЕС, трябва по съвсем друг начин да се общува с обществеността.

22.03.2012

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19