ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Кирил Комаров: Ядрената енергетика дава 38% от всичката “зелена енергия”

20.11.2016

За намаляване на емисиите на въглероден двуокис в атмосферата, енергийното бъдеще на човечеството, новите технологии и ефективността от използване на ядрените генерации на електроенергия в интервю за ТАСС разказа първият заместник на генералния директор и директор на Блока за развитие и международния бизнес на ДК “Росатом” Кирил Комаров в рамките на Световната конференция на ООН по въпросите на изменението на климата (COP-22), която се проведе в Мароко.

 

ТАСС - През 2015 година на ежегодната конференция на ООН за климатичните промени бе подписано споразумение за приемане на мерки за съкращаване на емисиите на CO2 в атмосферата.
Каква роля играе ядрената енергетика за предотвратяване на заплахата за измененията на климата като се има предвид нарастващото търсене на електроенергия по света?

Кирил Комаров – Емисиите на СО2 в атмосферата нарастват, и енергетиката е техен основен източник.
Затова от правилния избор източник на енергия и технологията, не се боя от тази дума, зависи бъдещето на човечеството.
Според данните на Международната енергийна агенция (IEA), днес в света 38% от така наречената “зелена” електроенергия се произвежда от АЕЦ. И в този смисъл ядрената енергетика играе много важна роля за бъдещето на човечеството
Ядрените генерации и ВЕИ не могат да се противопоставят един на друг. Напротив, те не само, че не са противници, но и добре се допълват един друг.

АЕЦ в пълна степен осигуряват базовия товар и са способни да работят независимо от времето, 24 часа в денонощието произвеждайки необходимата електроенергия.
ВЕИ са много силно привързани към капризите на времето. Ето ние сега се намираме в слънчевия Маракаш. Слънцето тук е явно повече от 300 дни в годината. Ако сега се пренесем мислено обратно в Москва ще разберем.че там едва ли ще можем да използваме слънчевата енергия със същата ефективност както тук в Мароко.
Същото се отнася и за вятъра. Има територии с достатъчно силни ветрове, но има и със слаби. Наред с това вятърът не духа гарантирано 24 часа в денонощието, а електроенергията се използва всеки ден.

Цялото интервю можете да прочетете на: http://tass.ru/opinions/interviews/3797542

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари