ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Завърши демонтажът на защитния купол на сградата на реактора на първи енергоблок на АЕЦ “Фукушима-1”

14.11.2016

В четвъртък, 10 ноември, специалистите от компанията ТЕРСО завършиха работата по демонтажа на защитния купол на зданието на реактора на първи енергоблок на японската АЕЦ “Фукушима-1”, съобщават от компанията-оператор на атомната електроцентрала Tokyo Electric Power (TEPCO).

Дейностите по демонтажа на защитния купол на реактора на авариралата централа продължиха две години. Общо са били демонтирани 18 защитни панела, шест от тях през миналата година.

Сега работниците ще могат да пристъпят към разчистване на натрупаните боклуци и отломки, образували се в резултат на аварията.
Тези операции представляват подготвителен етап за изваждане на ОЯГ от специалния басейн над реактора, което е планирано за 2020 година. Там се намират 392 горивни касети.

Защитното покритие от полиефирни листове с височина около 50 метра беше изградена около сградата на първи блок през 2011 година.
През октомври 2014 година беше извършен пробен демонтаж на част от купола. Измерванията показаха, че радиационният фон в резултат на това не се изменя значително, но дейностите по пълното демонтиране на защитното покритие бяха отложени с няколко месеца.

Подготовката за разглобяване на защитния купол е започнала през май 2015 година с впръскване на специална емулсия през неголеми отвори в панелите.
Веществото се втвърдява за едно денонощие и блокира разпрашаването на радиоактивните частици. Специалистите считаха, че това ще позволи да се предотврати попадането на радиоактивни елементи и прах в околната среда по време на демонтажа.
В хода на операцията специалистите от TEPCO многократно са разпръсквали такава емулсия, предотвратяваща разхвърчаване на радиоактивен прах и други частици.

Следващия етап от ликвидационните дейности ще бъде изваждане на ОЯГ от първи, втори и трети реактор, които са пострадали много повече, отколкото 4 блок.
След това ликвидаторите могат да започнат най-опасната част от операцията – изваждане на разтопилото се гориво от вътрешността на реакторите.
Очаква се към този етап на работата специалистите от TEPKO да пристъпят не по-рано от 2025 година, а пълният демонтаж на централата да завърши чак към 2040 година.

Източник: https://vk.com/energo_public?w=wall-52335707_8248

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари