ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Виетнам е в размисъл дали да развива ядрената енергетика

12.11.2016

Позициите на Росатом  в югоизточна Азия си остават силни за сметка на гарантираните поръчки за изграждане на АЕЦ в Китай.
Но както твърди американското издание Wall Street Journal, е възможно виетнамските власти изобщо да не започнат изграждането на първата в страната АЕЦ «Нинтхуан-1».

 

Тази централа бе решено да се строи по руски проект в съответствие с приетия още през 2009 година план за развитие на ядрената енергетика в страната.

Сега, пише изданието, е възможно Виетнам да се откаже от проекта поради падането на цените на въглеводородите независимо от това, че Русия бе готова да отпусне целеви кредит от 8 милиарда долара преди започването на строителството .
Съдбата и на руския и на японския проект на компанията «Japan Atomic Power» (властите искаха да строят едновременно две АЕЦ) трябва до края на месеца да бъде решена от Националната Асамблея на Виетнам.

От “Росатом” съобщиха, че държавната корпорация не е получавала официални уведомления за отмяна на проекта за изграждане на първата АЕЦ във Виетнам.
СМИ и различни виетнамски чиновници заявяват, че възможният отказ е свързан със забавените темпове на развитие на икономиката на страната.

През 2009 година, когато се приемаше решението за строителството на двете АЕЦ, икономическият ръст на страната бе от порядъка на 8% и се прогнозираше в близка перспектива да достигне нивото от 10%, но сега се е забавил до 6,7%.
Възможно е затова да е възникнала идеята да се отложи проекта или съвсем да се отмени. Засега няма конкретни данни по този въпрос .

Още подробности на: http://www.ng.ru/economics/2016-11-11/100_rosatom111116.html , http://www.oilru.com/news/541471/

б.р. Архитект-инженер на руския проект е българската компания „Риск инженеринг“.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари