ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ ПРИЕ ПЛАНА ЗА ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА ГЛОБАЛНАТА ЯДРЕНА БЕЗОПАСНОСТ – ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА АМЕРИКАНСКОТО РЪКОВОДСТВО

25.09.2011

Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) – одобри плана, предвиждащ приемане на мерки с цел повишаване на глобалната ядрена безопасност за избягване на аварии, подобни на тази, която стана преди шест месеца в АЕЦ “Фукушима-1” – Япония.

 

МААЕ прие този план в четвъртък на своята ежегодна конференция във Виена, въпреки възраженията на някой членове на организацията, които считат този план за недостатъчен. Аварията във “Фукушима-1” застави много страни по света по нов начин да погледнат на ядрената енергия, и международната общност изисква да се приемат нови мерки за избягване на подобни произшествия в бъдеще.

 

Този план е подготвен от екипа на генералния директор на МААЕ Юкио Амано и не е задължителен за изпълнение. Той призовава държавите-членки  колкото е възможно по-скоро да проверят състоянието на ядрените си централи, за да определят, способни ли се тези обекти да издържат природни катаклизми. Освен това, на страните-членки се предлага да приемат мерки за отстраняване на всякакви недостатъци и повишаване на готовността за извънредни ситуации.

 

През миналата седмица плана беше одобрен от Съвета на МААЕ, в който участват представители на 35 страни. Обаче в хода на обсъждането му са възникнали разногласия между тези страни, които биха искали, предвидените в този план мерки да бъдат задължителни,и държавите, които искат, тези проверки на ядрените обекти да се извършват от националните регулиращи органи.

 

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън направи обръщение към участниците в конференцията на МААЕ. Тя казва, че администрацията на Обама счита ядрената енергия за един от най-важните фактори, осигуряващи задоволяване на световните потребности от енергия, и не я разглежда като вариант, който може да се счита за неприемлив.

 

Заедно с това, тя припомни, че този вид енергия е свързана с “особени рискове и опасности”. За това е необходимо да се направи всичко възможно за осигуряване на безопасността и отговорното използване на ядрената енергия. Много важно е “да бъдем нащрек и постоянно да осъзнаваме наличието на външни заплахи и вътрешни проблеми за да избегнем повтаряне на подобна авария”.

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари