ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


НАТО взема под контрол електроразпределителната система на Литва

29.10.2016

Литовският оператор на електропреносните и разпределителни мрежи Litgrid подписа договор за сътрудничество с Координационния център за енергийна сигурност на НАТО.

 

На 27 октомври във Вилнюс бе подписан договор за сътрудничество между литовския оператор на електропреносните системи Litgrid и Координационния център за енергийна сигурност на НАТО, който се намира в Литва.

Сътрудничеството между Litgrid и Центъра на НАТО ще служи за осигуряване на енергийната ни сигурност, уверява генералният директор на Litgrid Дайвис Вирбицкас.

От своя страна директорът на Координационния център за енергийна сигурност на НАТО, полковник Гинтарас Багдонас отбеляза, че договорът е “прекрасен начин за постигане на още по-голям прогрес на експертно ниво, укрепвайки защитата на критичната инфраструктура на енергетиката”, пише litgrid.eu.

Координационният център за енергийна сигурност на НАТО се намира във Вилнюс и отговаря за енергийната сигурност на целия алианс.
Една от основните му задачи е защитата на жизнено важната енергийна инфраструктура.

Както преди време съобщи белоруският новинарски сайт naviny.by, през пролетта на тази година министърът на енергетиката на страната възложи на Litgrid съвместно със специалистите от Каунаския технологичен университет да проучат начините за блокиране на достъпа до пазарите на страните от Балтика на електроенергията произведена от строящата се Беларуска АЕЦ.

Източник: http://www.litgrid.eu/index.php/naujienos-ir-ivykiai/naujienos/-litgrid-ir-nato-centras-bendradarbiaus-uztikrindami-energetini-sauguma/3366

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари