ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


НАТО взема под контрол електроразпределителната система на Литва

29.10.2016

Литовският оператор на електропреносните и разпределителни мрежи Litgrid подписа договор за сътрудничество с Координационния център за енергийна сигурност на НАТО.

 

На 27 октомври във Вилнюс бе подписан договор за сътрудничество между литовския оператор на електропреносните системи Litgrid и Координационния център за енергийна сигурност на НАТО, който се намира в Литва.

Сътрудничеството между Litgrid и Центъра на НАТО ще служи за осигуряване на енергийната ни сигурност, уверява генералният директор на Litgrid Дайвис Вирбицкас.

От своя страна директорът на Координационния център за енергийна сигурност на НАТО, полковник Гинтарас Багдонас отбеляза, че договорът е “прекрасен начин за постигане на още по-голям прогрес на експертно ниво, укрепвайки защитата на критичната инфраструктура на енергетиката”, пише litgrid.eu.

Координационният център за енергийна сигурност на НАТО се намира във Вилнюс и отговаря за енергийната сигурност на целия алианс.
Една от основните му задачи е защитата на жизнено важната енергийна инфраструктура.

Както преди време съобщи белоруският новинарски сайт naviny.by, през пролетта на тази година министърът на енергетиката на страната възложи на Litgrid съвместно със специалистите от Каунаския технологичен университет да проучат начините за блокиране на достъпа до пазарите на страните от Балтика на електроенергията произведена от строящата се Беларуска АЕЦ.

Източник: http://www.litgrid.eu/index.php/naujienos-ir-ivykiai/naujienos/-litgrid-ir-nato-centras-bendradarbiaus-uztikrindami-energetini-sauguma/3366

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари