ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


“СНИИП” и “СНИИП-Систематом” произведоха и доставиха комплекс апаратура на системата за управление и защита и апаратура за контрол на неутронния поток на Калининската АЕЦ

28.10.2016

 АО «СНИИП» (влиза в машиностроителния дивизион на Росатом – Атомэнергомаш) съвместно с ЗАО «СНИИП-Систематом» произведоха и доставиха на втори енергоблок на Калининската АЕЦ, оборудван с реактор тип ВВЭР-1000, комплекс апаратура на системата за управление и защита (АЗ-ПЗ) и апаратура за контрол на неутронния поток (АКНП).

Произвеждането на апаратурата и предаването й на клиента беше извършено в най-кратък срок в рамките на реализацията на програмата за модернизация на оборудването на АЕЦ.
Сътрудници на предприятията също взеха активно участие в наладката на оборудването на площадката.
Втори блок на Калининската АЕЦ бе включен към енергийната система на 26 октомври 2016 година.

 

За справка

Комплексът АЗ-ПЗ е предназначен за АЕЦ с реактори от типа ВВЭР, БН, както и за изследователски реактори АНЦ и е изпълнен с цифрова техника на базата на съвременни програмируеми логически елементи (ПЛИС) и микроконтролери.
Същевременно, за първи път на действаща АЕЦ в Русия, с цел повишаване устойчивостта на комплекса АЗ-ПЗ към откази по обща причина, е реализиран принципът на разнообразието.

АКНП е предназначена за контрол на неутронно-физичните параметри на реакторната установка (мощност, скорост на изменение на мощността, реактивност), формиране на сигналите за защита и управление при нормални и аварийни условия на експлоатация.
Информацията за контролираните параметри постъпва на пултовете за управление, а предаването на сигналите става в другите подсистеми за управление и защита на енергоблока.

Отличителна особеност на новото поколение АКНП е използването на непреместваеми датчици (йонизационни камери) в диапазона на източника, които са руско производство.

Tags: , ,

3 Responses to “СНИИП” и “СНИИП-Систематом” произведоха и доставиха комплекс апаратура на системата за управление и защита и апаратура за контрол на неутронния поток на Калининската АЕЦ

 1. Красимир Христов on 29.10.2016 at 23:31

  ЗАО «СНИИП-Систематом» преди около 10 години разработи произведе, достави, монтира и въведе в експлоатация цялото оборудване на системите АЗ-ПЗ на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“.
  Доколкото имам лични впечатления и чувам от колегите – експлоатацията му не поднася изненади.
  Същата фирма няколко години по-рано подмени старата апаратура за контрол на неутронния поток с модерната за времето си АКНП-7.
  Проектният експлоатационен срок на оборудването на АКНП (10 години)изтече преди години. Затова бе обявена обществена поръчка за модернизация на АКНП (практически – разработване и доставка на ново оборудване). Търгът, обаче, се провали с трясък – http://atominfo.bg/?p=48605
  От много години в АЕЦ “Козлодуй”, предполагам за икономия на средства, се прилага практиката за ежегодно удължаване на ресурса на някои видове оборудване с по една година след обследване на състоянието му по време на ПГР.
  Същото се случва и с АКНП, което по същество е допустимо.
  Но идва друг проблем – параметрите на АКНП-7 не отговарят на изискванията за излизане на реакторната установка на 104% топлинна мощност.
  Не съм чул да е обявена нова обществена поръчка за модернизиране на АКНП на двата енергоблока (както беше формулирана предишната).
  А времето неумолимо тече. Като се има предвид, че е необходима поне една година за разработване, производство, доставка, монтаж и т.н. на новото оборудване – ще бъде много трудно едновременно с получаването на лицензията от АЯР за ПСЕ на пети блок с 10 години централата да получи лицензия и за работа на пети енергоблок на 104% топлинна мощност.
  В случая пренебрегвам времето за реализиране на процедурите по ЗОП. То съвсем не е малко, особено ако има обжалване.

 2. Петър Пенчев on 30.10.2016 at 22:00

  Уважаеми г-н Христов, моля Вашето компетентно мнение за:

  1. От Вашия по-горе коментар да разбирам ли, че закупеното не от вчера, гориво от новия тип за повишената мощност ‘отлежава’ незареждано в реакторите – така не се ли нанася финансова щета на АЕЦ-а и има ли наказани.
  2. Поисках доклада от мисията SALTO, но новият шеф на АЕЦ-а ми отговори че и те не са го получили от МААЕ – а Вие писахте че 2 месеца е срокът за предаване на доклада в България.

  • Красимир Христов on 30.10.2016 at 23:13

   Уважаеми г-н Пенчев!
   На първия въпрос не очаквайте отговор от мен по минимум две причини:
   1. Никога не съм си позволявал да изнасям информация, за която не мога да посоча официален източник или която не е обществено достъпна.
   2. По финансовите въпроси нямам никакъв опит и затова запазвам мнението за себе си.
   Ако някой от читателите се чувства компетентен, нека излезе с името и титлите си и да коментира. Ако пък напише статия ще я публикувам. Но да не очаква хонорар. До сега нямам нито една публикация за която да съм получил или дал пари и се гордея с това.
   По втория Ви въпрос – мисля че отговорът от централата е коректен. Убеден съм, че когато го получат ще го публикуват или ще Ви го изпратят.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари