ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


НВАЕЦ – Първият в света енергоблок от поколение “3+” излезе на номинална мощност – подробности

28.10.2016

Първият в света енергоблок с реактор ВВEР-1200 от най-иновативното поколение „3 плюс“, Шести блок на Нововоронежската АЕЦ (НВАЕЦ), излезе на 100% мощност.

 

 

Това стана по време на работно посещение в централата на новия генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов.
„Извеждането на пълна мощност на иновативния Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ е изключителен успех за руската ядрена индустрия“, заяви Лихачов.

„Енергоблокът бе изведен на пълна мощност през нощта на 26 октомври“, съобщи заместник-директорът на НВАЕЦ по информационното взаимодействие Ина Кудряшова.

Енергийният пуск на Шести енергоблок на Нововоронежската АЕЦ бе на 5 август 2016 година, като от тогава, в течение на 145 дни, върви усвояването на мощността до номиналното ниво от 100%.

Разрешението от Ростехнадзор за предаване на енергоблока в опитно-промишлена експлоатация бе получено в началото на септември.
В края на май най-иновативният енергоблок в света бе изведен на минимално ниво на контролирана мощност, а физическото стартиране се състоя на 24 март 2016 година.
Блокът е изключително важен за „Росатом“, защото е референтен за ВВEР-1200.

Изборът на НВАЕЦ за първо работно посещение на новия генерален директор на „Росатом“ никак не е случайно. НВАЕЦ е уникална централа, защото всичките й блокове са пилотни, т.е. първо тук се строят като прототипи преди да бъдат изградени където и да било другаде по света.

Според прогнозите на „Концерн Росенергоатом“, електроенергийния дивизион на „Росатом“, до края на годината Шести блок на НВАЕЦ ще произведе 2,2 милиона MWh електроенергия, а общо всички блокове на централата – над 16,2 милиона MWh.

Пускането на Седми енергоблок на централата се очаква през декември 2017 г.

За справка

Иновативните енергоблокове от поколение „3 плюс“ имат подобрени технико-икономически показатели, осигуряват абсолютна безопасност при експлоатация и напълно съответстват на следфукушимските изисквания за безопасност на МААЕ.

Особеност на тези енергоблокове е голямата им наситеност с така наречените „пасивни системи за безопасност“.
Пасивните системи за безопасност могат да функционират дори в случай на пълна загуба на електрозахранване и без намесата на оператор.
По този начин в Шести енергоблок на Нововоронежската АЕЦ са приложени такива уникални, нямащи аналози в света, системи като системата за пасивно отвеждане на топлината от реактора, рекомбинатори на водорода и уловител на стопилката на активната зона.

Нововоронежката АЕЦ се състои от пет енергоблока. През 1984 г. от експлоатация след 20-годишна работа бе изведен Първи енергоблок, а през 1990 г. – Втори. От тези енергоблокове бе изведено ядреното гориво и те са приведени в ядрено безопасно състояние. Днес в експлоатация се намират три енергоблока.

Иновативните Шести и Седми енергоблокове се изграждат, за да заместят Трети и Четвърти енергоблокове на централата, които трябва да бъдат изведени от експлоатация през 2016 г. и 2017 година.
Новите блокове се оценяват по около 215 милиарда рубли (над 3,1 милиарда евро), съгласно разчетите от 2014 година.

Източник: http://www.interfax.ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари