ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Кирил Комаров, „Росатом“: Готови сме да предадем оборудването за АЕЦ „Белене“, веднага щом получим парите

27.10.2016

Готови сме да предадем оборудването за АЕЦ „Белене“ веднага, щом получим парите, но ако е необходимо съхраняването му на наша територия, това няма да струва безумни суми.

 

Това каза Кирил Комаров, първи заместник-генерален директор на „Росатом“, по време на официалната среща по повод успешното приключване на проекта за продължаване на срока на експлоатация на 5-ти блок на АЕЦ “Козлодуй” с представители на руската държавна корпорация „Росатом”, чиито дъщерни дружества са основни изпълнители на модернизацията, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Готови сме да предадем оборудването за АЕЦ „Белене“ веднага, щом получим парите. Но, ако нашите български колеги ни помолят да съхраняваме оборудването на наша територия за известно време, ние ще направим това. Това няма да струва някакви космически, безумни суми“, отбеляза Кирил Комаров.
„Що се касае до инспекцията на оборудването – от „Атомстройекспорт“ вече канят представителите на НЕК да го инспектират. Сега НЕК трябва да определи как ще направи това, защото това оборудване струва скъпо.
То се съхранява в консервиран вид. С министър Петкова доста подробно обсъдихме тази ситуация.
Ние сме готови и да разконсервираме оборудването, ако възложителят има желание за това, но разбира се това са допълнителни разходи.
Затова сега НЕК трябва да определи как ще извърши инспекцията на това оборудването. Ние сме готови за всяко едно решение“, заяви още Комаров.

„Ние се отнасяме с благодарност към правителството на България и към министър Петкова за усилията да се регулира тази ситуация. Разбира се, има арбитражно решение, което трябва да се изпълни.
Ние сме уверени, че този инцидент, който се случи и премина, няма да попречи на нашето бъдещо сътрудничество в използването на мирния атом“, коментира той.
„Всичко това, което се случи днес, е залог на тези бъдещи партньорски отношения. Затова съм уверен, че в най-близко време ние ще приключим регулирането на тези документи по изплащането на средствата.
Работим съвместно, за да може всички тези плащания да бъдат преведени към „Атомстройекспорт“ до средата на декември тази година, след котето да затворим тази страница и да продължим да работим съвместно“, каза още Комаров.

Източник: http://www.focus-news.net/news/2016/10/25/2319472/kiril-komarov-rosatom-gotovi-sme-da-predadem-oborudvaneto-za-aets-belene-vednaga-shtom-poluchim-parite-no-ako-e-neobhodimo-sahranyavaneto-mu-na-nasha-teritoriya-tova-nyama-da-struva-bezumni-sumi.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари