ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ВЕИ за първи път в историята изпревариха въглищните ТЕЦ по инсталирани мощности – доклад на Международната енергийна агенция (IEA)

27.10.2016

Мощностите на електроцентралите, работещи на ВЕИ, за първи път в историята превишиха мощностите на въглищните електроцентрали, съобщава BBC позовавайки се на доклад на Международната енергийна агенция.

 

През миналата година мощността на централите, ползващи възобновяеми енергийни източници, се е увеличила с над 50%, се отбелязва в доклада

През изминалата година всеки ден в света са били монтирани по половин милион слънчеви панели, а само в Китай са се появявали по 2 нови вятърни генератора.

Въпреки ръстът на инсталираните мощности от ВЕИ, количеството на произведената от тях електроенергия все още е значително по-малко от тази на въглищните ТЕЦ.

Това е свързано с факта, че количеството на произведената електроенергия на такива електроцентрали зависи от определени условия: слънчевото греене, скоростта на вятъра, докато въглищните ТЕЦ могат да работят 24 часа в денонощието.

Значителният ръст на инсталираните мощности се обяснява включително и с намаляване на цената на слънчевите панели и другото оборудване, необходимо за производството на електроенергия от ВЕИ.

Според прогнозата на Международната енергийна агенция, тенденцията за намаляване на разходите за строителство на електроцентрали, работещи на ВЕИ, ще се запази и през следващите години.

Лидер по нарастване на инсталираните мощности от възобновяемата енергетика е Китай, на него се падат 40% от световния ръст.

За справка

Международната енергийна агенция (International Energy Agency, IEA) е автономен международен орган в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
В нея членуват 29 държави.
Създадена е в Париж през 1974 година след нефтената криза през
1973—1974 година.
Основната заявена цел на организацията е – да съдейства за международното сътрудничество в сферите на усъвършенстване на световната структура на търсене и предлагане на енергийни ресурси и енергийни услуги.
Но в действителност отстоява интересите на страните износители на енергийни ресурси.

Широка популярност имат ежегодните общо енергийни (World Energy Outlook) и отраслови отчети на МЕА.

Източник: http://ca-news.org/news:1339418

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари