ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министър Петкова: Удължаването на живота на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ гарантира електроенергия за българските граждани на достъпни цени

26.10.2016

 „Заедно с партньорите от Росатом завършихме успешно работата по дейностите за удължаване живота на 5-ти блок на атомната централа в Козлодуй. Двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ произвеждат 33% от енергията в страната, продължаването на тяхната работа е един от приоритетите в енергийния отрасъл за настоящето правителство“.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на официалното предаване на заключителните отчетни документи по проекта. Протоколът подписаха генералният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев и генералният директор на АО „Русатом Сервис“ Евгений Салков.

„Удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа ще гарантира достъп за българските потребители до електроенергия на конкурентни цени.
Ще се гарантира и конкурентоспособност за българския бизнес“, каза още тя.

В събитието участваха още първият заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на руската държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров, представители на АЕЦ „Козлодуй“, Българския енергиен холдинг, Агенцията по ядрено регулиране и основни организации, участващи в реализирането на проекта – АО „Русатом Сервис“, АО „Концерн Росенергоатом“, Electricite de France, АО „Атомтехенерго“, ОКБ „Гидропрес“ и „Риск инженеринг“.

В изпълнение на проекта за продължаване срока на експлоатация на 5-ти блок на ядрената централа в Козлодуй, през септември 2014 г. бе сключен договор с консорциум в състав ЗАО „Русатом Сервис“, OAД „Концерн Росенергоатом“ и „Електрисите дьо Франс“ (EDF).
Разработена е обосновка за продължаване на срока на експлоатация на блок 5 на АЕЦ „Козлодуй“ до 60 години, анализи, разчети и количествени оценки на остатъчния ресурс на конструкциите, системите и компонентите.
След обследване на реактора, окончателните отчети констатират неговата работоспособност и възможността за продължаване на неговата експлоатация с 30 години.
Изготвеният от консорциума анализ ще бъде официално представен в Агенцията за ядрено регулиране заедно с всички останали документи, необходими за подновяване на лицензията на блока.
Крайният срок за подаване на документите бе началото на месец ноември 2016 г.

Източник: https://www.me.government.bg/bg/news/ministar-petkova-udaljavaneto-na-jivota-na-5-ti-blok-na-aec-kozlodui-garantira-elektroenergiya-za-2347.html

Tags: , ,

One Response to Министър Петкова: Удължаването на живота на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ гарантира електроенергия за българските граждани на достъпни цени

  1. Петрович on 26.10.2016 at 10:09

    Болгарское агентство по ядерному регулированию заявило о готовности выдать лицензию на продолжение работы 5-го энергоблока АЭС „Козлодуй“ досрочно. Об этом ТАСС сообщил председатель агентства Лычезар Костов.

    „Лицензия на 5-м блоке АЭС заканчивается в начале ноябре 2017 года и именно к этому моменту мы должны решить вопрос о выдаче новой лицензии. Но мы внимательно следили за ходом работ и поэтому, уверен, сможем выдать необходимые документы досрочно“, – сообщил Костров.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари