ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


НВАЕЦ-2 – първият в света енергоблок от поколение 3+ излезе на мощност 90% от номиналната – подробности и още нещо

27.10.2016

Най-мощният в Русия и първи в света иновационен енергоблок от поколение „3 плюс“ на Нововоронежката АЕЦ бе изведен на 90% мощност.

 

По този начин най-новият енергоблок на централата премина към следващия, трети етап от усвояване на ниво на мощност в стадия на опитно-промишлена експлоатация.
Този етап е завършващият преди предаването на енергоблока в промишлена експлоатация.

Етапът на опитно-промишлена експлоатация се разделя на следните подетапи – усвояване на ниво на мощност 50% (първи подетап), усвояване на ниво на мощност 75% (втори подетап), усвояване на номинална мощност (трети подетап включва стадии на тестове на нива на мощност 90% и 100%) и завършващи тестове на енергоблока и приемането му в промишлена експлоатация (четвърти подетап).

Първото включване на Шести енергоблок в мрежата се състоя на 5 август 2016 година. Нововоронежката АЕЦ получи разрешение от Ростехнадзор за предаване на енергоблока в опитно-промишлена експлоатация в началото на септември.
Предвижда се енергоблокът да бъде приет в промишлена експлоатация в края на тази година.

Енергоблокове от поколение „3 плюс“ се изграждат още в САЩ, Финландия и Франция, но именно Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ е първият в света от ново поколение, влязъл в етап на опитно-промишлена експлоатация.

Източник: http://www.sdelanounas.ru/blogs/85231/

Б.Р. На 26 октомври в 06:35 часа блокът излезе на номинална мощност – 1200 MW.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари