ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


INDIA NUCLEAR ENERGY – семинар за обществената приемливост на ядрената енергетика

29.10.2016

 Руската държавна корпорация „Росатом“ проведе семинар за обществената приемливост на ядрената енергетика в рамките на ежегодния форум India Nuclear Energy, състоял се на 20-21 октомври в Центъра за култура „Джевахарлал Неру“ в Мумбай.
Форумът India Nuclear Energy е основното изложбено пространство на Индия за ядрена енергетика и събира водещите отраслови компании, които имат търговски интереси в региона.

В рамките на първия ден на форума с приветствено слово към участниците се обърна Алексей Пименов, генерален директор на „Росатом Южна Азия“.
В панелните дискусии взеха участие Никита Мазеин, вицепрезидент на „Русатом Оверсиз Инк“ и Александр Загорнов, ръководител на проект към Блока по управление на иновациите на „Росатом“.

През втория ден всички участници във форума участваха в семинара на корпорацията на тема: „Обществена приемливост – ролята на професионалните организации“. Приветствие поднесе генералният консул на Русия в Мумбай Андрей Жилцов.
„За мен е голяма чест да констатирам, че руските ядрени технологии дават своя неоценим принос в успешната реализация на ядрено-енергийната програма на Индия“, заяви Жилцов.
„Руско-индийското сътрудничество не се ограничава само до строителството на АЕЦ. Ние работим съвместно в рамките на международни проекти, като ИТЕР“, добави той.

За влиянието на обществената приемливост за реализирането на ядрено-енергийни проекти говори в словото си Алексей Пименов. „Обществената приемливост е един от ключовите фактори за развитие на ядрените технологии във всяка страна. „Росатом“ отделя особено внимание на взаимодействието с обществото и заинтересованите страни в държави, където се строят атомни обекти. Ние вече много години работим в това направление и можем да споделим най-добрите си практики“, подчерта той.

В семинара взеха участие водещи международни експерти в областта на екологията и ядрената енергетика, като началникът на отдела за обществена информираност на Департамента по ядрена енергия на Индия Рави Шанкар, старшият съветник на Световната ядрена асоциация за Индия, Близкия Изток и Югоизточна Азия Шах Наваз Ахмад и др.

В рамките на дискусията бяха обсъдени различните аспекти на екологичната безопасност и обществената приемливост на ядрената енергетика.
Участниците в семинара се запознаха с уникалната технология на руските реактори ВВЕР и особеностите на тяхната експлоатация в страни с тропичен и субтропичен климат.
Засегната бе и важната тема за ролята на ядрената енергетика в борбата с негативните последици от глобалното затопляне.

В заключение участниците в семинара отбелязаха, че днес все повече страни реализиращи ядрено-енергийни проекти, осъзнават, че обществената приемливост е глобален фактор, влияещ както на реализирането на отделни проекти, така и на ядрения енергиен отрасъл като цяло.

Източник: http://www.rosatom.ru/journalist/news/rosatom-provel-seminar-po-obshchestvennoy-priemlemosti-v-ramkakh-foruma-india-nuclear-energy-v-mumba/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19