ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Консорциумът АО „Русатом Сервис“ – АО „Концерн Росенергоатом“ – Electricite de France (EDF) завърши дейностите по обосновката за възможността за ПСЕ на Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ – прессъобщение на Росатом

25.10.2016

На 25 октомври 2016 г. в АЕЦ „Козлодуй“ се проведе събитие, посветено на приключване на дейностите по договора между АЕЦ „Козлодуй“ и Консорциума АО „Русатом Сервис“ – АО „Концерн Росенергоатом“ – EDF за обосновката за възможността за удължаване на срока на експлоатация на Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“.

 

В мероприятието взеха участие министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова, първият заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на руската държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров, представители на АЕЦ „Козлодуй“, Българския енергиен холдинг, Агенцията за ядрено регулиране и основни организации, участващи в реализирането на проекта – АО „Русатом Сервис“, АО „Концерн Росенергоатом“, Electricite de France, АО „Атомтехенерго“, ОКБ „Гидропрес“ и „Риск инженеринг“.

 

В рамките на събитието Консорциумът предаде заключителните отчетни документи по проекта. Предавателния протокол подписаха изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев и генералният директор на АО „Русатом Сервис“ Евгений Салков.

Резултатите от проведените в рамките на проекта изследвания показаха, че обследваното оборудване, строителните конструкции и системи се намират в работоспособно състояние и, отчитайки съществуващата система за техническо обслужване и ремонт, могат безопасно да бъдат експлоатирани до 2047 г. при условие, че се извършат дейностите по управление на ресурсните характеристики.

 

 

„За нас този проект е изключително важен, защото ние прекрасно разбираме колко голяма роля играят действащите енергоблокове на АЕЦ „Козлодуй“ за България и се радваме, че можем да дадем своя принос за осигуряване на енергийната стабилност на страната“, отбеляза Кирил Комаров.

 

„Благодарение на отличното сътрудничество между АЕЦ „Козлодуй“ и консорциума АО „Русатом Сервис“ – АО „Концерн Росенергоатом“ – Electricite de France българското правителство изпълнява успешно един от основните си приоритети в енергийния сектор, а именно продължаване срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа. Запазването на капацитета на АЕЦ „Козлодуй“ ще гарантира устойчивостта на българската енергийна система“, каза министър Петкова.

Справка:

Договорът между АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и Консорциума АО „Русатом Сервис“ – АО „Концерн Росенергоатом“ – Electricite de France за изпълнение на дейностите по разработване на обосновка за удължаване срока на експлоатация на Пети енергблок на АЕЦ „Козлодуй“ до 60 години бе подписан на 29 септември 2014 г. Срокът за изпълнение на договора е 27 месеца.

***

АО „Русатом Сервис“ влиза в електроенергийното подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“. Компанията предоставя на чуждестранните АЕЦ с реактори ВВЕР пълния спектър от услуги и доставки, необходими за осигуряване на експлоатацията и ремонта на централите. „Русатом Сервис“ присъства практически във всички страни с действащи АЕЦ с ВВЕР извън пределите на Русия.

На пазарите в България, Китай, Иран и Армения АО „Русатом Сервис“ заема лидерски позиции, като се явява основен изпълнител на дейностите по удължаване на сроковете на експлоатация, изпълнението на плановите ремонти и модернизация на оборудването на централите. „Русатом Сервис“ има задграничен поръчков портфейл на стойност около 500 млн. долара.

Tags: ,

11 Responses to Консорциумът АО „Русатом Сервис“ – АО „Концерн Росенергоатом“ – Electricite de France (EDF) завърши дейностите по обосновката за възможността за ПСЕ на Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ – прессъобщение на Росатом

 1. Петър Пенчев on 25.10.2016 at 19:43

  С фанфари съобщава Теменужка Петкова и всички медии тиражират, че ВЕЧЕ е удължена работата на 5-ти блок до 2047 г.

  А на сайта на Националния ядрен регулатор АЯР стои за същия 5-ти блок:

  Лицензия за експлоатация: Серия “Е”, № 03000/02.10.2009 г., със срок на валидност до 05.11.2017 г. Обхват – експлоатация на блока съгласно условията на издадената лицензия.

  КОЙ греши/или лъже неинформираното народонаселение – познай от три пъти. И с усмивка :)
  КОЙ да й каже.

  • Красимир Христов on 25.10.2016 at 20:11

   Уважаеми господин Пенчев,
   Налага се да четем заедно:
   Резултатите от проведените в рамките на проекта изследвания показаха, че обследваното оборудване, строителните конструкции и системи се намират в работоспособно състояние и, отчитайки съществуващата система за техническо обслужване и ремонт, могат безопасно да бъдат експлоатирани до 2047 г. при условие, че се извършат дейностите по управление на ресурсните характеристики..

   Моля Ви, четете внимателно моя сайт. Поне от уважение към БАЯГ.

   С уважение: Красимир Христов

  • Сергей Смирнов on 04.11.2016 at 14:55

   У нас, В РФ, АО „Концерн Росэнергоатом“ сообшил так:

   Консорциум «Русатом Сервис» – Концерн «Росэнергоатом» – EDF завершил работы по обоснованию возможности продления срока эксплуатации блока №5 АЭС «Козлодуй»
   http://www.rosenergoatom.ru/journalist/news/54a598004ec06524acdbaede67c2ab25

   Насколько я помню правила, теперь все зависит от решения АЯР.

   • Петър Пенчев on 04.11.2016 at 20:52

    Е, защо сайтът на уважаемия г-н Красимир Христов не е Национална медия – да се чете от неинформираното народонаселение. Защото политиците го лъжат…

    А тук пишат сериозни и най-важното честни авторитети, които заслужават „Благодаря!“ – Красимир Христов, Сергей Смирнов, TSO.

 2. Петър Пенчев on 25.10.2016 at 20:26

  Уважаеми г-н Христов, аз видях че Вашият текст е коректен.

  Но освен да чета мога и да слушам с ушите си, в случая БНР(Националното радио):
  „Министър Теменужка Петкова присъства на подписване на протокол за предаване на заключителните документи за продължаване срока за безопасна експлоатация на блока до 2047-а г.“,
  а в резюмето в Централната вечерна емисия по Радиото бе:

  „Срокът за експлоатация на 5-ти блок бе удължен до 2047 г.“

  И си го повтарят – не четат Вашия сайт, когото аз лично уважавам.

 3. Красимир Христов on 25.10.2016 at 20:26

  Вижте и какво пише РИА Новости: https://ria.ru/atomtec/20161025/1479963123.html

 4. Петър Пенчев on 25.10.2016 at 21:46

  Е, има какво още да учим – някои ще се учудят, че руснаците са по-коректни в прозрачността в ядрената област, но аз ще ги оборя с примерите как за продължаване срока на експлоатация ние НЕ правим ОВОС, докато те правят пълната процедура с доклад и обществено обсъждане – знаех за „Балаковска“ АЕЦ, а на 20.10.2016 г. и в гр. Волгодонск бе проведено обществено обсъждане за “Ростовска“ АЕЦ.

  Защо ли!?
  *****************
  Е, все пак да си кажа КЪДЕ СМЕ НИЕ – какво правят в същото време другаде: „МАЕ повиши драстично прогнозите си за енергията от възобновяеми източници до 2021 година“
  http://bnr.bg/post/100752140/mae-povishi-drastichno-petgodishnite-si-prognozi-za-energiata-ot-vazobnovaemi-iztochnici-do-2021-godina

  Защо ли!?

 5. 123 on 29.10.2016 at 22:46

  Уважаеми г-н Пенчев,
  Вие, като отявлен критик на ядрената енергетика, бихте ли дали на България алтернатива на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй?
  Алтернатива, която ще обезпечи ЕЕС 2*1000MW*320дни*24часа? Алтернатива, която остава лоу-карбон-фуутпринт?
  Всъщност, вие какво образование имате? Наясно ли се какво представлява един ядрен енергиен блок? Какво представлява една касета с ядрено гориво, как се произвежда, как се извежда, утилизира? Колко контура има на хилядниците, колко парогенератора, главни циркулационни помпи? Защо няма охладители кули, а има бризгали басейни? Знаете ли какво предтсавлява турбогенератора, предназначен за блок ВВЕР-1000? Колко цилиндъра и колко степени има? Цялата тази информация човек, който се интересува (без да е платен хейтър) може да си набави сам в интенет пространството, и сам да прецени нивото на безопасност на блоковете. Без да е специалист…
  Кой всъщност сте вие, и на коя хранилка сте се закачили? Какво сте учили? Раболили ли сте някога нещо, и за кого? Създавали ли сте някога нещо със собствените си ръце?

  • Петър Пенчев on 30.10.2016 at 21:42

   Не бих отговарял на анонимници. Даже на наивни/смешни въпроси за устройство, което и най-недоучилият(в по-отдавнашните години в училище) са му го набивали в главата. :)

   Аз оценявам един АЕЦ като ‘черна кутия’ – това ми е една от специалностите. Първата моя дипломна работа във ВМЕИ-София е „Анализ и синтез на системи“. Втората ми дипломна работа е „Самообучаващи се диагностични системи“, Център по приложна математика. И си изкарвам сам хляба не едно десетилетие.

   За мен е важен в случая единствено изхода на Блок-АЕЦ, а той за Козлодуй ГОРЧИ-И-И… Повече можете да прочетете моите анализи, уважаеми г-н „123″, в Гугъл с ключова дума ‘радиоактивни изхвърляния’, публикувал съм ги за такива като Вас – видях няколко Ваши колеги в салона на БАН когато преди няколко години изнесох доклад по темата, как дойдоха при мен за екземпляр от доклада – те ми споделиха че за пръв път чуват за „първенството“ на Козлодуй по този показател. А друг Ваш колега ми показа Ваш учебник, в който не се изучават тези съпътстващи всеки АЕЦ опасни за човека изхвърляния в атмосферата, както и погребването на РАО – но за ‘замазването им’ се учат разни ми ти парогенератори, главни циркулационни помпи, охладители кули, бризгали басейни и прочие, дали Вие само това знаете, не искам да ми отговаряте.

   А, щях да забравя – и не само че не съм ‘платен’, а даже трябва да плащам на АЕЦ-а 12 000 лв., засега. Е, последният е заплатил на една адвокатка за цели 3(три) страници с ‘бла-бла’-Възражение – хонорар 20 000 лв., ама съдът ми намали глобата защото счете че АЕЦ-а се е изложил, ама дали ще се бръкне Шефа му за разликата – поздравете го, да ми каже и аз тогава ще му платя, иначе ще ми хване … опинките. :)
   Същата адвокатка взе от АЕЦ-а още 60 000 лв. по същото дело, но осъдиха друг ДонКихотовец. Е, яко се плаща в АЕЦ-а, ама и Вие ли, драги „123″ сте втренчен само в едната заплата – не Ви ли е еня за ближния! И оставете мантрата за СО-2, това е за заблуждение и забрава за бълваните тонове РАО от АЕЦ по света и у нас, които ще оставите в наследство на хиляди поколения след вас. ХУМАННО от Ваша страна, нали!?

   Да се смееш или да псуваш какви ги правят в Козлодуй – трите нули неотменно са им отзад … на хонорарите.

 6. 123 on 31.10.2016 at 20:38

  „Анализ и синтез на системи“ и „един АЕЦ като ‘черна кутия’“ някак не се връзва за мен… като инженер… колега…

  Карате ме да се усмихвам :)

  По същаъа логика бих казал, че БАЯГ е черна финансова кутия за мен! Примерно също като БХК – нито български, нито хелзинкски, нито комитет….

  • Петър Пенчев on 31.10.2016 at 21:17

   :) БАЯГ си е чисто гражданска група – без ръководство, без банкова сметка.

   Колега, усмивката е хубаво нещо, нали :)

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари