ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна планира 40% от енергоблоковете да преминат на ядрено гориво Westinghouse

24.10.2016

 Министърът на енергетиката и въгледобива на Украйна Игор Насалик  заяви във Върховната рада, че държавата планира 40% от ядрените енергоблокове да преминат на гориво от Westinghouse.

Конкурентът на руската корпорация «ТВЭЛ» стъпи в Украйна още при президента Янукович, който разреши пробното използване на на горивото на Westinghouse в Южно-Украинската АЕЦ.
Изпитателният период завърши успешно и американците подписаха с правителството на Юлия Тимошенко договор за доставки до 2015 година на гориво за минимум три ядрени реактора на украинските АЕЦ.

Диверсификацията напредва

Сегашната власт, както и предишната, вижда в сътрудничеството с Westinghouse на първо място възможност за намаляване на икономическата зависимост от Русия.

Имаше съобщения, че в активната зона на реактора на втори енергоблок на ЮУАЕЦ ще бъдат заредени 42 горивни сборки на Westinghouse в хода на ППР-2016 година като част от 29-та презарядка на реактора със свежо ядрено гориво.

От НАЭК «Энергоатом» отбелязват, че ЮУ специалисти вече са натрупали богат опит в работата със смесени горивни зареждания, състоящи се от горивни касети на два производителя – руската компания ТВЭЛ и транснационалната фирма «Westinghouse».
Горивни сборки на Westinghouse се тестват в активната зона на трети реактор на ЮУАЕЦ от 2005 година.
Централата стана пилотна площадка за реализиране на проекта за диверсификация на ядреното гориво за украинските АЕЦ и до 2016 година беше единствената, където се използваше гориво на два производителя.

През тази година горивото на Westinghouse се прилага и на Запорожската АЕЦ, като горивни касети на тази фирма са заредени в активната зона на пети блок.

Дългият път на урана

Наред с това, на 18 август 2016 година НАЭК «Энергоатом» и британско-немско-холандската компания URENCO сключиха споразумение за доставки на обогатен уран (http://atominfo.bg/?p=49503 ).
Съответният документ бе подписан от президента на Энергоатом Юрий Недашковский и генералния директор на компанията URENCO Томас Хаберле.

Обогатеният уран, който ще доставя URENCO, ще се използва за производство на ядрено гориво в предприятието на компанията Westinghouse в Швеция за украинските АЕЦ.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-152116?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари