ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна се отказва да плаща на Русия за утилизиране на ядрените отпадъци

22.10.2016

От 2017 година Украйна няма да плаща ежегодно на Русия по 200 милиона долара за утилизиране на отработилото ядрено, заяви министърът на енергетиката и въгледобива Игор Насалик, изказвайки се във Върховната рада.

 

Той обясни, че сега Украйна има свое хранилище за ОЯГ, което дава възможност за пълна диверсификация на утилизирането.

Киев извозва ОЯГ за преработване и съхранение в Русия, за което заплаща по 150-200 милиона долара годишно.
В тази връзка възникна планът за построяване на ново централизирано хранилище за ОЯГ от всички украински АЕЦ.

Както е известно от по-рано Киев получи от САЩ 260 милиона долара кредит за изграждане на сухо хранилище в забранената зона на Чернобилската АЕЦ. Сега там има хранилище от мокър тип, но то не е предназначено за продължително съхраняване на ОЯГ от атомните електроцентрали.

В началото на юли представители на водещи организации от европейската ядрена промишленост изразиха безпокойство относно плановете на Украйна да построи своето хранилище.
Според мнението им, проектът противоречи на нормите за ядрена безопасност и създава рискове от аварии.

Отбелязваше се също, че конкурсът на който бе избрана американската компания Holtec International за основен изпълнител на изграждането на центъра за съхраняване не е бил прозрачен и открит, а самата компания няма опит и технология за строителство на такива обекти.

От Росатом заявиха за РИА Новости готовността си да за продължаване сътрудничеството с Украйна.
”Росатом работи с украинските партньори по авансова схема. Превежда се предплащането – извършва се услугата по преработване на ОЯГ, което постъпва от украинските АЕЦ.

Всичко, което е предплатено е преработено в нашите предприятия.
Русия, която спазва режима на неразпространение на ядрените материали, е открита за сътрудничество с украинските колеги и за в бъдеще. Когато дойде авансово плащане – ще бъдат извършени и съответните услуги. Росатом винаги изпълнява задълженията си”, каза представителят на Държавната корпорация.

Източник: https://ria.ru/atomtec/20161021/1479718050.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари