ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Менделеевата таблица с четири нови елемента и българско участие в откривателския екип

20.10.2016

Съвсем наскоро, официално бяха добавени четири нови елемента към Менделеевата таблица. Събитието се е състояло на 30 декември 2015 година на заседание на Международния съюз за теоретична и приложна химия (International Union of Pure and Applied Chemistry – IUPAC).

 

IUPAC съобщи, че руско-американски екип от учени от Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна и Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор” в Калифорния са предоставили достатъчно доказателства, за да претендират за откриването на елементи 115, 117 и 118.

Това което светът не знае е, че в групата руски учени с ръководител Юрий Оганесян е и българският учен, инж. Стойчо Илиев от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика – БАН, както и Румяна Калпакчиева, която е заместник директор и ръководи лабораторията по ядрени реакции на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна.

През 1966 година инж. Стойчо Илиев постъпва на работа в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика – БАН като научен сътрудник в Лаборатория „Ядрена спектроскопия“ , а от 1973 година работи съвместно с ОИЯИ – Дубна.
Той е част от екипа извършващ експерименти на ускорители за тежки йони в „Лабораторията по Ядрени Реакции“.
Участва и в синтезирането на елементи 114 и 116, през 2011 година, които заемат съответните места в Менделеевата таблица под имената – “Флеровий” за 114-я елемент и “Ливерморий” за 116-я.
Едновременно с това разработва системи за рентгенов флуоресцентен анализ, за което получава награда за методична работа. Участва в редица научни експерименти и симпозиуми. За съжаление и двамата учени не са вече сред нас, за да се радват на успеха.

Четирите нови елемента, не съществуват естествено в природата, те са синтезирани в лаборатории при сблъскването на по-леки ядра и наблюдение на последвалия разпад на радиоактивните свръхтежки елементи.

Подобно на други свръхтежки елементи, които населяват края на периодичната таблица, те съществуват само за части от секундата, преди да се разпаднат на други елементи.

 

На снимката: Групата в ЛЯР – ОИЯИ, Дубна, работила по откриването на 114 елемент.
Стойчо Илиев - вторият от дясно на ляво.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари