ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Аккую” – За Турция проектът е жизнено важен – експертно мнение

20.10.2016

Основна тема при срещата на министъра на енергетиката на Русия Александр Новак с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турската Република Берат Албайрак по време на XXIII световен енергиен конгрес в Истанбул бе реализацията на постигнатите през август тази година в резултат на преговорите между лидерите на Русия и Турция договорености за поетапно възстановяване на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни в сферата на енергетиката.

 

Александр Новак изрази надежда, че в близко време „Аккую Нуклеар“ , проектната компания за изграждане на първата турска атомна електроцентрала по руски проект, ще получи статут на стратегически инвеститор.

“Получаването на статут на стратегически инвеститор съществено ще увеличи инвестиционната привлекателност на проекта, ще скъси сроковете за откупуването му и ще увеличи размера на предвидените в междуправителственото споразумение отчисления за турската страна от чиста печалба”, заяви руският министър.

 

Дмитрий Кумановский, началник на аналитичния отдел на ЗАО „Инвестиционная компания ЛМС“, сподели:

“За Турция този проект е жизнено важен.
Националната икономика стремително се развива, като ежегодно се увеличава енергопотреблението с 6 – 9%, което затруднява осигуряването на населението и промишлеността с електроенергия от наличните генерации, мощността на които възлиза общо на 21 GW.
Произведената електроенергия е: 29% – от ТЕЦ на каменни и лигнитни въглища, 8% – от мазутни ТЕЦ, 45% – от газови електроцентрали и 18% – от ВЕЦ.

Проектът АЕЦ “Аккую” от 4 енергоблока по руски дизайн с обща мощност 4,8 GW, която като влезе в експлоатация в периода 2022 – 2025 година ще се превърне за правителството на Турция в решение на въпроса за достъпна електроенергия в перспектива за няколко десетилетия.

Всяка АЕЦ представлява инвестиционен проект с конкретни параметри за възвръщаемост. Ако те са приемливи за турските частни инвеститори, запазвайки съгласно междуправителственото споразумение на първо време управлението на Росатом, руската държавна корпорация може да върне част от инвестираните парични средства предсрочно, на базата на оценка на бъдещите парични потоци от централата.

Освен икономиката на проекта на АЕЦ, за част от турските инвеститори може да бъде изгодно да влязат в капитала на дружеството, за да увеличат натоварването на своите строителни подразделения и производството на строителни материали.

АЕЦ е скъп и мащабен проект, затова даже и минимални дялове в централата могат да дадат съществен принос в оборота на турските инвеститори.
А на руската страна ще даде възможност да получи стратегически статут на обекта от Турция и облекчаване на административното регулиране, за да успее да пусне първи блок през 2023 година, в чест на 100-годишнината на Турската република”.

Източник: http://www.energy-experts.ru/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари