ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ленинградска АЕЦ-2 – започнаха изпитанията на презарядната машина на първи енергоблок

19.10.2016

В сградата на реактора на Първи енергоблок на строящата се Ленинградска АЕЦ-2 започнаха тестовете на машината за презареждане на гориво МПС-1200.
Оборудването е с тегло повече от 60 тона.

 

Презарядната машина е механизъм, предназначен за преместване на ядреното гориво в реактора и замяната на отработеното ядрено гориво.

Презареждащата машина МПС-1200, разработена от ОКБМ, е уникална с комплексното изпълнение на функциите си.
Освен основната си функция за транспортно-технологичните операции с ядреното гориво, машината осъществява и контрол на херметичността на обвивките на горивните елементи и при необходимост повдига паднала ТВС (горивна касета).
Освен това всяка машина е снабдена със собствена видео система, която позволява да се наблюдава в реално време процеса на презареждане с гориво.

Уникалността е и в това, че машината е снабдена с памет, където се съхраняват координатите гнездото на всяка горивна сборка.
По-нататък операторът въвежда нужните координати и презареждащата машина сама поставя горивото, съгласно зададените параметри.

Много интересни подробности на: http://www.seogan.ru/na-pervom-energobloke-leningradskoiy-aes-2-sostoyalsya-perviiy-zapusk-peregruzochnoiy-mashini.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари