ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия е фаворит в експлоатацията на реакторите на бързи неутрони с над 35 годишен опит

19.10.2016

В рамките на Европейската конференция по ядрена енергетика (ENC 2016) във Варшава, се проведе панелна дискусия, посветена на перспективите за развитие на реакторите на бързи неутрони – иновационно поколение ядрени реактори.

 

 

 

Челният опит на Русия при използване на тази технология представи заместник-директорът на департамента по международен бизнес и развитие на компанията „Концерн Росенергоатом“ Сергей Старостин.

„Русия е единствената страна с тридесет и пет години опит в ефективното използване на реакторите на бързи неутрони.
През 1980 г. в Белоярската АЕЦ бе пуснат в промишлена експлоатация реакторът БН-600, който днес осигурява електрическата енергия на Свердловска област.
През декември 2015 г. в мрежата бе включен новият, по-мощен реактор БН-800. Той вече е произвел повече от 2 милиарда киловатчаса електроенергия“, разказа Старостин. Благодарение на приемствеността на руските ядрени технологии, сега се разработва проект за новия реактор БН-1200, който е още по-мощен, надежден и ефективен от предишните“.

Той добави, че въвеждането в промишлена експлоатация на енергоблока с нов реактор БН-800 е един от етапите на реализиране в Русия на технологията на затворения горивен цикъл, която ще позволи да се използва отработеното ядрено гориво за производството на ново гориво, като по този начин производството на ядрена енергия ще стане по-безопасно за околната среда.

Значението на реакторите на бързи неутрони за екологията отбеляза и друг участник в дискусията, представителят на френската компания CEA Емануел Таурон. „Бързите реактори ще дадат възможност за съкращаване на нивото на натрупани тежки отпадъци и за значително технологично развитие, чрез комплексно използване на енергийни установки“, отбеляза той.

Ходът на развитие на новите реакторни проекти в САЩ осветли и президентът на ядреното общество на страната Андрю Клайн. По думите му „в САЩ днес съществува необходимост от създаване на търсене на подобни високотехнологични енергийни проекти на вътрешния пазар и организиране на съпътстваща инфраструктура. Само в този случай може да се говори за осъществимост на проекти с реактори от нов тип в страната“.

Перспективността на проектите с реактори от ново поколение подкрепи и представителят на испанската ядрена компания Tecnatom Фернандо Гера, който разказа за проблемите в развитието на атомната програма в страната си. „В близките години срокът на експлоатация на голяма част от ядрените обекти в Испания ще надхвърли 40 години, което означава, че още днес е необходимо да се замислим за модернизация на функциониращите АЕЦ. Новите, по-безопасни и ефективни реакторни технологии са необходими на Испания днес и ние трябва активно да работим по решаването на този въпрос“, заяви Гера.

Европейската конференция по ядрена енергетика (ENC 2016) е престижен международен форум, който се провежда под егидата на Европейското ядрено общество (ENS). Конференцията е площадка за открито взаимодействие между представителите на научната общност, ядрената промишленост и хората, отговорни за вземането на политически решения по ключови въпроси, свързани с бъдещото развитие на ядрената енергетика. Тази година конференцията се проведе във Варшава от 9 до 13 октомври.

Подробности на: http://www.rosatom.ru/journalist/news/predstavitel-rosenergoatoma-prinyal-uchastie-v-panelnoy-diskussii-v-ramkakh-european-nuclear-confere/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари