ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Казусът АЕЦ “Белене” – интервю по БНР на Емилия Антова с Таско Ерменков и Мартин Димитров

18.10.2016

Софийската градска прокуратура обвини бившите изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за договора с „Атомстройекспорт“ за оборудване на АЕЦ „Белене“.

Прокуратурата е независима и има право да прави каквото си иска, това заяви в интервю за предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“ депутатът от БСП Таско Ерменков:

 

“Става въпрос за онова оборудване, което беше доставено на площадката на АЕЦ „Белене“ в предишния му вариант и беше продадено на „Атомстройекспорт“, ако не се лъжа, в момента работи в Калининград.
Тази сделка беше вече един път разглеждана, ако не се лъжа, беше проверявана от прокуратурата.
Ако не се лъжа, прокуратурата прекрати разследването поради липса на състав на престъплението.
Сега най-вероятно поради някакви политически предизборни или каквито и да било други съображения го е възобновила”.

Важно е компетентните органи да не се ограничат в търсене на отговорността до чиновника, който е свършил черната работа, а да се намерят поръчителите, коментира Мартин Димитров от РБ:

При БСП има много гузна съвест.

 Виждате, че в техния мандат са поръчани два реактора за АЕЦ „Белене“, без да има осигурено финансиране, без да има подписан договор, за които в момента плащаме милиард и 270 милиона лв., а знаете, че по отношение на втория реактор, който не е завършен, ще плащаме още 10% от неговата стойност.
Плащанията по АЕЦ „Белене“ идват едно след друго.
Това обвинение на прокуратурата касае периода преди това и продажбата на предишния реактор, както и действията на НЕК тогава, но за мен най-важният въпрос е: „Как чиновници от НЕК са поръчали два ядрени реактора от Русия?“. За мен, някой на високо политическо ниво го е разрешил.

Може да е било устно, може да е било писмено. Може и да е по някакъв трети начин.

Цялото интервю с Таско Ерменков и Мартин Димитров можете да чуете в звуковия файл: http://bnr.bg/post/100749087/tasko-ermenkov-prokuraturata-e-nezavisima-i-ima-pravo-da-pravi-kakvoto-si-iska

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари