ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларус – Строящата се АЕЦ ще отговаря напълно на нормите за безопасност, завяват от МИС на страната

17.10.2016

Строящата се в Беларус атомна електроцентрала ще съответства на еталонните норми за безопасност, заяви пред журналистите министърът по извънредните ситуации на страната Владимир Ващенко.

 

По покана на Беларус от 2 до 14 октомври за първи път в републиката се проведе мисия на МААЕ за комплексна оценка на регулиращата инфраструктура на ядрената и радиационна безопасност (IRRS).

Целта на мисията IRRS е оценка на съответствието на регулиращата инфраструктура и актуалността в Беларус на нормите за безопасност на МААЕ.
Екипът на мисията е стигнал до извода, че в страната е налична нормативно-правова база за осигуряване на безопасността на място и е дал препоръки и предложения в помощ на властите за продължаване на работата по внедряване на ядрената енергетика.

“Аз сега с удоволствие отбелязвам, че изводите от самооценката и вземаните решения в много случаи съвпадат с оценката на мисията на МААЕ”, каза Ващенко.

Той отбеляза, че с изводите на мисията трябва също да се съобразят съседите на Беларус, включително и Литва.
”Това ще позволи да се премахне безпокойството относно радиационната безопасност. Изводите на мисията говорят за това, че в Беларус е създаден надежден регулиращ орган”, каза Ващенко, обещавайки, че изводите на мисията непременно ще намерят своето отражение в дейността на беларуския регулиращ орган по ядрена безопасност.

“Ние ще продължим взаимодействието, ще се консултираме, така че нашата централа да съответства на на международния еталон за безопасност”, заяви той.

Ръководителят на мисията на МААЕ в Беларус, генералният директор на финландския регулиращ орган STUK по ядрена и радиационна безопасност Петер Тиипан отбеляза, че в Беларус “е разработена ясна система за надзор в областта на ядрената и радиационна безопасност”.
”Беларус е страната в която ясно се проследява стратегията на привързаност към безопасността”, заяви той.

Подробности на: https://ria.ru/atomtec/20161014/1479228732.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари