ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„РОСАТОМ“ развива в Индия мрежа от радиационни центрове за обработване на селскостопанска продукция

17.10.2016

На 13 октомври 2016 г. в Ню Делхи, в рамките на деловия форум на БРИКС, предприятието на „Росатом“ „Обединена иновационна корпорация“ и Асоциацията на селскостопанските производители на Индия Hindustan Agro Co-op Limited подписаха споразумение за развитие на мрежа от интегрирани инфраструктурни радиационни центрове за облъчване и третиране на земеделската продукция.

 

 

От руска страна документът бе подписан от генералния директор на „Обединена иновационна корпорация“ Денис Чередниченко, а от индийска – от председателя на Hindustan Agro Co-op Limited Бхарат Дхокане Пандуранг.

„Радиационната обработка на хранителните продукти е един от начините за прилагане на съвременните радиационни технологии, които „Росатом“ предлага на своите чуждестранни партньори.
Използването на тази технология ще позволи да се съкрати средно с 42 000 тона загубата на лук в Индия, който сега е непригоден за използване заради прорастване и лошо съхранение.
Технологията ще помогне и да се намали загубата на зърно от 15% на 3−5% на година“, заяви Денис Чередниченко.

През първия етап е предвидено изграждане и въвеждане в експлоатация на 7 центъра за радиационно облъчване в Индия.
В рамките на двустранното сътрудничество се допуска разширяване на мрежата от центрове и в ОАЕ, Република Мавриций и Малайзия.
Облъчването се осъществява чрез дози, препоръчани от МААЕ и крайният продукт е напълно безопасен.
Радиацията не намалява хранителната стойност на продукта и не променя неговите органолептични свойства и външен вид.

Подробности на: http://www.rosatom.ru/journalist/news/obedinennaya-innovatsionnaya-korporatsiya-i-assotsiatsiya-selkhozproizvoditeley-indii-podpisali-sogl/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари