ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ: Преди пускането на Беларуската АЕЦ трябва да завърши осигуряването на надзора по нейната безопасност

16.10.2016

На Беларуските власти предстои да завършат работата по осигуряване на ефективен надзор над своята първа атомна електроцентрала преди пускането й. До такъв извод е стигнала комисията на МААЕ, която завърши своята 12-дневна мисия на обекта в Гордненска област.

 

Беларуската АЕЦ, която се изгражда с участието на Русия край град Островец (Гордненска област) на 50 километра от Вилнюс, ще има два енергоблока с ВВЭР-1200 и обща електрическа мощност 2400 MW.

По-рано имаше съобщения, че първи енергоблок ще бъде въведен в експлоатация през 2018, а втори – 2020 година.
Претенции за безопасността на централата постоянно има от страна на Литва. СМИ от време на време съобщават за различни извънредни произшествия при строителството на АЕЦ, но официалните източници ги опровергаваха.

“Беларус има проблеми с регулирането на безопасната експлоатация на своята първа атомна електроцентрала…
Предприемат се многочислени мерки за по-нататъшното укрепване на възможностите на регулиращия орган. Крайно важно е – правителството да продължи да оказва подкрепа на тази важна дейност”, се казва в изявлението на ръководителя на мисията, генералният директор на Финландската агенция по ядрена безопасност (STUK) Петтер Тииппан.

Екипът на мисията на агенцията за комплексна оценка на регулиращата инфраструктура в областта на ядрената и радиационна безопасност (IRRS – мисия) е стигнал до извода, че Беларус разполага с нормативно-правна база на място. Той даде препоръки и направи предложения в помощ на властите за продължаване на работата по внедряването на ядрената енергетика.

О съобщението следва, че в своите предварителни изводи експертите са отбелязали необходимостта от подкрепа и предоставяне на ресурси от страна на правителството за по-нататъшното разширяване на техническите възможности на Госатомнадзор.
”Властите са длъжни да подкрепят усилията за обновяване нормативната база в такива области, като осигуряване на готовност за извънредни ситуации и за реагиране.
Екипът препоръча да се уточнят съответните регулиращи функции и задължения на Министерството на извънредните ситуации (МИС) и Министерството на здравеопазването в сферата на ядрената и радиационна безопасност”, се добавя в съобщението.

Източник: https://ria.ru/atomtec/20161014/1479223469.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари