ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ръководителят на МААЕ е обезпокоен от растящата заплаха за кибернетични атаки на ядрените обекти

13.10.2016

Терористите няма да успеят да взривят ядрения реактор, но могат да използват уязвимостта на програмното осигуряване (ПО), което се използва на ядрените обекти.

 

Генералният директор на МААЕ  Юкия Амано е обезпокоен от сериозната заплаха от кибер-атаки на ядрените обекти. Това заяви той в интервю за информационната агенция Reuters.

Според думите на Амано, преди 2-3 години една АЕЦ е станала обект на хакерско нападение.
Той също припомни инцидента, когато е направен опит да се пренесе контрабандно неголямо количество обогатен уран, който би могъл да се използва за направа на така наречената “мръсна бомба”.

“Това не е въображаем риск. Към проблемите с кибер-атаките върху ядрени обекти трябва да се отнесем много сериозно. Ние никога не знаем дали владеем своята информация или това е само върхът на айсберга”, отбеляза Амано.

Ръководителят на МААЕ отказа да даде подробности за инцидентите, отбелязвайки само, че в резултат на кибератаките работата на АЕЦ не е била нарушена.
Според думите му, по рано за кибер-атаката не се е съобщавало на широката публика.

Опасенията, свързани с кибер-атаките върху ядрени обекти, възникнаха след появяване на съобщенията за вредоносната програма, предназначена за внедряване в производствените системи за управление.

Според твърденията на редица от запитаните от Reuters експерти по безопасността, терористите няма да могат да взривят ядрения реактор, обаче в програмното осигуряване (ПО), което се използва на ядрените обекти, има уязвими места, който хакерите могат използват.

http://www.securitylab.ru/news/484071.php

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари