ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


РКК «ЭНЕРГИЯ» извърши експеримент за предаване на енергия на разстояние 1,5 километра без използване на проводници

12.10.2016

Специалистите от водещото предприятие на Роскосмос по пилотирана космонавтика, РКК «Энергия», успешно проведоха уникален експеримент в рамките на наземното отработване на технологията за предаване на електроенергия от един обект на друг посредством лазерно инфрачервено излъчване.

За извършване на експеримента е било използвано трасе на територията на предприятието, като разстоянието между излъчвателя и приемника е било 1,5 km.

В процеса на изпитанията лазерният лъч с помощта на уникална система за насочване е бил насочен в приемника и успешно трансформиран в електроенергия, използвана след това за захранване на друг лазер и за зареждане на мобилен телефон.

За визуализиране на експеримента е бил използван зелен маркерен лазер. С помощта на лазер с мощност 5 W акумулатор с капацитет 2 Ah е бил зареден за 8 часа по време на експеримента..

Вячеслав Тугаенко, началник отдел по енергийни системи на космическите средства от ново поколение сподели:

“В резултат на първоначалните изследвания стигнахме до извода, че такъв експеримент можем да извършим и в космоса.
В космическия експеримент се планира да бъде предавана енергия от Международната космическа станция (МКС) към транспортно товарния кораб (ТГК) “Прогрес”, който за тази цел ще бъде отдалечен от станцията на 1-2 километра”.

Според думите му, създаването на ефективни лазерни системи открива нови възможности при усвояването на космическото пространство, защото ще позволи в перспектива да се предава електроенергия от космически апарати с достатъчно мощни енергийни установки на други космически апарати, оборудвани със специални приемници-преобразуватели.

Подобни разработки могат да намерят приложение в тези сфери, където има необходимост да се използват автономни робото-технически системи.
На първо място от МНР и МИС, който често задействат робото при ликвидиране на последствията от стихийни бедствия, проверка на обекти за наличие на взривни вещества и при други операции, които биха били прекалено опасни за хората.
Технологиите за лазерно електроснабдяване позволяват значително да се увеличи автономността на дистанционно-управляваните устройства и по този начин да се увеличи в пъти тяхната ефективност.

Подробности на: http://www.roscosmos.ru/22717/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари