ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росенергоатом“ започна изграждането на бреговата инфраструктура за плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“

07.10.2016

Руската компания „Концерн Росенергоатом“, част от държавната корпорация „Росатом“, започна строителството на брегова инфраструктура за първата в света плаваща атомна топлоелектрическа централа (ПАТЕЦ) „Академик Ломоносов“. В град Певек се състоя тържествената церемония със символично забиване на първия шпунт (свая) за бреговата инфраструктура.

 

ПАТЕЦ „Академик Ломоносов“ трябва да бъде въведена в експлоатация през 2019 г., след което ще стане най-северната АЕЦ в света. Днес това е Билибинската АЕЦ, която е разположена в Чукотка и предстои близките години да бъде изведена от експлоатация.

В настоящия момент на площадката за строителството на брегови и хидротехнически съоръжения в северния пристанищен град Певек приключват дейностите от подготвителния период, започнали през септември 2015 г.

ПАТЕЦ има голямо значение за Певек и региона и решава две задачи, заяви губернаторът на Чукотски автономен окръг Роман Копин.
По думите му, първата задача е заменянето на Билибинската АЕЦ, защото градовете Билибино и Певек работят в един енергиен възел и затова сроковете на спирането на Първи енергоблок на Билибинската АЕЦ през 2019 г. ще бъдат синхронизирани с въвеждането на ПАТЕЦ в Певек.
Втората задача, която първата в света плаваща АЕЦ ще реши е осигуряването на енергия за основните минодобивни компании, разположени в Западна Чукотка.
Това не значи, че ПАТЕЦ напълно ще задоволи потребността от енергия на тези предприятия, но на първи етап – за замяна на остаряващата централа и за осигуряване на енергия за новите нужди, тя ще може да работи и да даде нов стимул за развитие“, коментира Копин.

От юли 2016 г. плаващият енергоблок преминава планови швартови (плавателни) изпитания в Балтийския завод в Санкт Петербург, където се проверява работоспособността и съответствието с проектните характеристики на оборудването и системите на плаващия енергоблок. Планира се изпитанията да приключат през октомври 2017 г. А в края на 2017 г. плаващият енергоблок трябва да бъде готов за транспортиране.
След това централата ще бъде доставена по Северния морски път до мястото си на работа, където ще бъде включена към бреговата инфраструктура, която се изгражда в Певек.

През септември 2019 г. „Росенергоатом“  планира да пристъпи към установяване на енергоблока на щатното му място, а през есента на 2019 г. да проведе тестове на плаващата АЕЦ и да я въведе в експлоатация.

 

ПАТЕЦ „Академик Ломоносов“ е мобилна плаваща топлоелектроцентрала с мощност 70 MW, предназначена за използване в отдалечени райони на Русия и зад граница, както и за обезсоляване на морска вода.
Представлява несамоходен съд с ядрена енергийна установка, който се транспортира в региона, където трябва да бъде разположен, по воден път.

Плаващата АЕЦ има голяма здравина, която я предпазва от всички възможни заплахи и прави ядрените реактори неуязвими за цунами и други природни катастрофи. Освен това плаващият енергоббок отговарят на всички изисквания на МААЕ и няма влияние върху околната среда.

Още много подробности ще намерите на: https://vk.com/energo_public?w=wall-52335707_8099

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари