ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Общата стойност на първата в света плаваща АЕЦ възлиза на 30 милиарда рубли

08.10.2016

Общата стойност на първата в света плаваща атомна топлоелектроцентрала (ПАТЭС), която ще работи край Певек от 2019 година, възлиза на 30 милиарда рубли (около 430 милиона евро).

 

 

Това съобщи за журналистите ръководителят на дирекцията за изграждане на ПАТЭС в концерна „Росэнергоатом“ Сергей Завялов.
”Около 22 милиарда рубли е стойността на пилотния плаващ енергоблок. Освен това, в съответствие с план-сметката, разходите за бреговите съоръжения, ще са малко над 7 милиарда”, каза Завялов.

Според думите му, силното ледено натоварване и ураганните ветрове, които често се наблюдават в Певек, изискват да се изграждат мощни брегови укрепления, което забележимо увеличава общата стойност на бреговите съоръжения на ПАТЭС.

“Ние сме силно заинтересовани в това, нашите разходи да бъдат пределно ниски при тези условия на работа – в Крайния Север. В други региони условията ще бъдат по-различни, добави Завялов.”

За справка

Строителството на ПАТЭС „Академик Ломоносов“ продължава на “Балтийския завод” в Санкт-Петербург.
Тя трябва да замести мощностите на Билибинската АЕЦ и на Чаунската ТЕЦ. За целта до края на 2019 година в Билибино ще бъде създаден енергиен център за пълно автономно осигуряване на електро и топло снабдяването на региона, включващ топлоцентрала и дизелова електроцентрала
Голяма част от обектите са вече построени, а останалите ще бъдат завършени до 2018 година.
Плаващата централа ще има две реакторни установки с обща проектна мощност  70 MW.

Източник: http://www.oilru.com/news/535864/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари