ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Южно-Украинска АЕЦ – реконструкция на пълномащабния тренажор

18.03.2012

 

Първият етап за модернизацията на пълномащабния тренажор (ПМТ) на трети енергоблок включва подмяна на главния моделиращ компютър. Реализацията на проекта ще продължи около 19 месеца.

Целта е да се създаде тренажор от ново поколение, на който операторите ще могат да моделират необходимите режими и ситуации в реално време, включително и надпроектни – свързани с повреждане на активната зона, подобни на тези, които са станали в АЕЦ “Фукушима-1”.

Освен това, друга важна задача на проекта е разработването на инженерен анализатор на процесите на трети енергоблок. Такава разработка се прави за първи път на ЮУАЕЦ. Предизвикана е от необходимостта от достатъчно големи аналитични обосновки по програмата за повишаване на безопасността.

При модернизирането на тренажора се въвеждат съвременните разчетни кодове, които се използват по целия свят за обосноваване на безопасността. Това са така наречените инженерни кодове за подобрена оценка.

По този начин на площадката на ЮУАЕЦ ще се появи учебен тренажор, базиран на математически модел с аналитични способности. Тренажорът може да се използва и като инженерен анализатор от отговорните за безопасността при разчети и обосновки на предстоящи модификации на технологични схеми, алгоритми за управление, експлоатационни процедури и проиграване на инженерни решения.

Конкурсът за модернизацията е спечелен от американската компания GSE Power Systems Ins, която е избрала подизпълнители от Русия и Украйна.

Задачите са разпределени по следния начин: американците ще отговарят за новата технология на моделиране на първи контур, руснаците за тримерният модел на активната зона и моделирането на тежки аварии, а украинците за модернизацията на изчислителната система.

Компанията GSE Power Systems Ins е известна на пазара на тренажори отдавна. С нейна помощ са построени всички пълномащабни тренажори на украинските АЕЦ.

НАЭК «Энергоатом» планира да завърши за пет години модернизацията на всички тренажори на компанията, съобщават от прес-службата на предприятието.

Източник: Новости Николаева

18.03.2012

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари